Ljubo Ždero, višestruki dobitnik priznanja za najljepše uređeno dvorište

12/19/2005 0

Mali raj u “Vrtu kaktusa i sukulenti”

Ljubo Ždero, višestruki dobitnik priznanja za najljepše uređeno dvorište, je još kao dječak otkrio svoju ljubav prema hortikulturi, počevši praviti male baštice u cilju uređivanja sopstvenog kutka.

Iz hortikulture mu se najviše sviđaju kaktusi, pa je i svom vrtu dao naziv “Vrt kaktusa i sukulenti”. Ljubo posjeduje kaktuse stare preko 30 godina, a vlastiti vrt je počeo uređivati kad je prilikom jednog davnog odlaska u Mostar donio 20 vrsta kaktusa. Danas njeguje oko 400 vrsta raznolikih biljaka.

Višestruki je učesnik raznih sajmova i izložbi cvijeća širom Srbije i BiH.

Kada ste se prvi put prijavili za takmičenje na izložbama i sajmovima?

Prvi put sam se takmičio 1979. godine. U Srbiji sam, nekada davno, oko 60 puta učestvovao na izložbama, a redovno dobijam pozive za nove isložbe u Srbiji od Kanježe, Novog Sada, Požarevca do Leskovca. Imam 120 raznih priznanja, 60 iz Srbije i 60 sa naših sajmova i izložbi cvijeća. Dobitnik sam i zlatnih i bronzanih medalja. Imam i zlatnih plaketa i zlatnih medalja iz Leskovca.

Imam priznanja i iz 1979. godine, kad je još postojao Socijalistički savez. Uglavnom, gdje god da učestvujem, dobijem neko priznanje.

Da li imate neku kolekciju primjeraka biljaka, koje se ne mogu naći u Banjoj Luci?

Imam mnogo biljaka koje se ne mogu naći na ovim prostorima. Na primjer, aukuba je rijetka biljka koju imam u dvorištu, kao i mesožder koji visi na smokvi, i dobar je za muhe i komarce. Imam dosta oliandera, ali su oni uobičajeni, kao velika biljka Adam i sobni javor. Nove vrste nabavljam uglavnom na izložbama i sajmovima. Sada imam oko 250 do 300 vrsta raznih kaktusa. Kaktusi su ipak, bili i ostali moja velika ljubav. Vanjskih raznovrsnih biljaka imam oko 150, a razmnožio sam i bršljene, te ih imam zaista mnogo.

Koju biste biljku izdvojili kao dokazano ljekovitu?

U dvorištu se nalazi 300 do 400 komada aloje, čuvene biljke. Ova vrsta kaktusa je dobar lijek protiv raka, dakle ljekovita biljka koja se uzima ujutro po jedan komad i jede, onako svježa, a uzgred daje i dobar apetit. Ja je često uzimam i to iz preventivnih razloga. Imam aloja veru koja se koristi za kozmetiku i koja se pokazala kao 100% učinkovita.

Koliko mnogo ulažete u dvorište?

Posla ima uvijek. S obzirom da ustajem u pola šest uspijem sve završiti i odmoriti se. Ujutro prvo operem dvorište, a zatim zalijem cvijeće. Kod zalijevanja saksijskih biljaka koristim kišnicu, koju dobijem iz dvije fontane i jezerca u dvorištu. Posebno treba voditi računa da saksijske biljke dobijaju kišnicu, jer je voda iz česme tvrda voda sa puno kamenca, a cvijeće mnogo voli kišnicu. Temperatura u dvorištu je dosta niža od temperature vani, pa tako, na primjer, kad je vani 30, ovdje bude oko 15 stepeni celzijusovih, jer borovi i voda u dvorištu onemogućuju prisustvo velike toplote.

Da li imate još neki hobi, pored njegovanja cvijeća?

Ja pravim i fontane, i već sam ih u Banjoj Luci napravio oko 20. Uglavnom radim po željama svojih klijenata. To su uglavnom vlasnici kuća ili ugostiteljskih objekata. Radio sam sa Ugostiteljskom školom, restoranom “Roda”, “Mega Stilom”, kafićem “007″ i dr. Važno mi je da ljudi budu zadovoljni onim što sam uradio.

Da li još neko iz Vaše porodice pokazuje interes za njegovanjem cvijeća?

Ja imam već dvije kćerke koje obožavaju prirodu. Muž od jedne kćerke pokazuje veliko interesovanje za hortikulturom, ali još ćemo vidjeti šta će biti.

Disciplina za ugodan vrt
Ima nekoliko trikova koji mogu biti korisni za uređivanje vrta tako da on bude ugodan. Svi oni zahtevaju disciplinu. Najzahtjevniji od svih odnosi se na ispisivanje “liste prioriteta” ujedno sa planom uređenja. Vrtlari mogu da ispišu na papiru, ono sto im je bitno u njihovom vrtu. To mogu biti bogate cvjetne bordure, savršeno njegovana trava, osjećaj prostora, jesenje cvijeće, divlji ćoškovi, povrće, kolekcija primjeraka jedne vrste biljaka ili bilo koja druga lična fantazija iz hotikulture. Ukoliko ne posjedujete nekoliko hektara zemlje i nemate veću pomoć za rad u bašti nego što je ima prosječan vrtlar, neke od pomenutih atrakcija mogu učiniti prisustvo ostalih nemogućim.

Možete li nam dati neki savjet kad je u pitanju njegovanje biljaka u saksijama?

Važno je da se biljke ne izlažu direktno suncu, ali je korisno da su blizu svjetlosti, znači blizu prozora. Svakoj saksiji je potrebna drenaža, kako bi se omogućio kvalitetan protok vode od koje bi trebala ostati samo vlaga. Važno je da se voda ne zadržava u saksiji, jer tada lišće počinje da žuti. Razlog tome je što voda ne otiče, a žile počinju da trule.

Da li je legenda ili istina da sa cvijećem treba razgovarati da bi se bolje razvijalo?

To je apsolutna istina. Ja svako jutro pustim biljkama muziku i tada zaista osjetim da te biljke trepere i uživaju u muzici kao svako drugo živo biće. Možda nekim ljudima to izgleda smiješno i nevjerovatno, ali je istinito.

Ako ste zaljubljenik u hortikulturu, volite cvijeće i njegujete svoj vrt, javite nam se i vaš vrt predstavićemo u narednom broju “Intermezza”

Ostavite komentar »