Roštiljnica "Aca Desetka"

12/06/2005 1

Leskovački roštilj na banjolučki način

Srpski užički kajmak, paprike punjene sjeničkim sirom, leskovački ćevapi, ljute papričice i još mnoge druge specijalitete probali su mnogi i uvjerili se u kvalitet i specifičan ukus Acinih ćevapa. Recept svojih ukusnih ćevapa Aleksandar Srdić, zvani “Aca Desetka” vješto čuva, ali nam otkriva ko su mu bili učitelji u pravljenju ćevapa.

“Recept mojih ćavapa je poseban, ali tajna leži u čuvenom leskovačkom roštilju. Veliku zahvalnost dugujem Siniši Milosavljeviću, mesaru iz Leskovca i Vlajki Mitroviću, vlasniku motela “Đep” koji su mi prenijeli svoje znanje. Zahvaljujući njima danas sam već prepoznatljiv u Banjoj Luci. Pored ćevapa, moja žena Dragica i ja pravimo razne vrste srpskih specijaliteta koja potiču iz samog srca Srbije, a posebno spremanje paprika na mnogo načina”, rekao je Aca.

Naziv roštiljnice je, kako kaže Aca, nastao po čuvenom roštiljđžiji i ugostitelju iz Beograda “Aci Devetki” kod koga su mnogi omastili brke specifičnim leskovačkim roštiljem.

Nije mi žao što drugi kradu moje ideje nego mi je žao što nemaju svoje.
Nikola Tesla, srpski naučnik (1856-1943)

“Nazvao sam svoju roštiljnicu “Aca Desetka”, jer želim da budem prepoznatljiv i izdvojen od velikog niza ugostiteljskih objekata, kao što je to bio “Aca Devetka”, a mislim da sam već uspio u tome”, kazao je Aca.

U Acinu roštiljnicu svakodnevno dolaze poznata lica, od zlatne generacije rukometaša “Borca”, boksera, advokata, doktora, profesora Banjolučkog univerziteta do Vladinih službenika.

“Rukometni Savez hrvatske reprezentacije je uoči prošlogodišnjeg početka priprema reprezentacije za olimpijski turnir u Atini dolazio u roštiljnicu na moje ćevape. S obzirom da im se moj roštilj dopao, nakon povratka iz Atine, gdje su uzeli olimpijsko zlato, ljudi su me zvali da dođem u Crikvenicu da im spremim roštilj na svoj, leskovački način”, kaže Aca.

Aca je uspio velikim dijelom ostvariti svoj san. Svojim mamcem, ukusnim roštiljem, okupio je poznata lica na jednom mjestu, u ugodnoj i domaćoj atmosferi svoje roštiljnice.

Na kraju, Aca je skromno rekao da je Banja Luka poznata po tri stvari, a to su Mujini ćevapi, zemljotres koji se desio 1969. i rukometaši “Borca”. Želja mu je, kako kaže, da jednog dana Banja Luku pamte i po kvalitetnim i ukusnim “Acinim ćevapima”…

1 Komentar »

  1. rodjo 05/23/2015 at 22:19 - Reply

    bravo rodjo samo nasatavite tako,najbolji ste

Ostavite komentar »