Trovanje u Banjalučkoj pivari

11/29/2006 0

Brojni ljubitelji čuvenog "NEKTAR" piva su odnedavno zabrinuti zbog trovanja radnika koje se desilo u pogonima "Banjalučke pivare".

Najveći strah nakon ovog nemilog događaja je izazvala nepoznanica da li je do trovanja došlo zbog ljudske ili neke druge greške i da li je na ovaj način ugrožena bezbjednost potrošača i kvalitet piva.

U prostorije Hitne pomoći se javilo 17 radnika "Banjalučke pivare" koji su odmah po prijemu upućeni na Internu kliniku Kliničko-bolničkog centra Banjaluka. "Radnici su se žalili na otežano disanje pa čak i gušenje, a neki od njih su imali i glavobolju i povraćanje. Sreća je da su radnici izašli brzo iz zatvorene prostorije, jer da su bili duže izloženi ovim otrovnim gasovima posljedice bi bile mnogo teže", kaže dr Darko Jović, dežurni ljekar na Internoj klinici u trenutku prijema radnika.

Menadžmentu "Banjalučke pivare" smo uputili nekoliko pitanja u vezi sa ovim događajem i uopšte poslovanjem Pivare. Od strane Aide Feraget koja predstavlja agenciju koja je ovlaštena da u ime "Banjalučke pivare" kontaktira sa medijima smo dobili odgovore koji su mnogo sličniji reklamnim oglasima nego odgovorima na konkretna pitanja. Nakon toga nas je gospođa Feraget i lično nazvala i osim iznesene uvrede na račun "Intermezza" i prilično neugodnog tona poslala novi dopis sa nekoliko netačnih tj. lažnih odgovora što smo već i provjerili i o čemu ćemo više pisati u narednom broju. Ovo je i još jedna potvrda da se niko od menadžmenta ne obraća javnosti nego da je gospođa Feraget iz Sarajeva uvježbana da odgovara na pitanja medija.

Po riječima doktora Jovića, samo dva radnika su zadržana na bolničkom liječenju, a ostali radnici su nakon ljekarskog pregleda pušteni kući.

Zabrinjavajuće je da se nakon ovog događaja niko od predstavnika menadžmenta nije oglasio u javnosti što je kod potrošača izazvalo dodatnu zabrinutost.

Banjalučka pivara je na pitanja brojnih medija odgovorila da je situacija pod kontrolom i da ovaj događaj ničim ne utiče na proizvodni proces ni kvalitet piva. Iako se nakon privatizacije "Banjalučke pivare" očekivalo povećanje proizvodnje i dodatno osvajanje tržišta, prema procjenama dobro upućenih ove godine će biti proizvedeno 10-15% manje piva nego prošle godine.

U pogonima "Banjalučke pivare" je tokom 2005. godine proizvedeno oko 350 000 hektolitara dok procjene za ovu godinu ukazuju da će proizvodnja biti oko 300 000 hektolitara piva. Uzrok tome može biti velika konkurencija na tržištu piva koja veoma kvalitetnim i agresivnim marketinškim kampanjama pridobija nove potrošače ili pad kvaliteta "NEKTAR" piva na šta su iskusne "pivopije" ukazivale još prije godinu dana. Šta je tačnije, pokazaće vrijeme.

Ostavite komentar »