Prvi filmski festival u Banjaluci

02/21/2007 0

U Banjaluci će od 7. do 10. juna u organizaciji Udruženja kreativnih stvaralaca "Lanterna" biti održana međunarodna smotra kratkog filma pod nazivom "Kratkofil". Tako će grad na Vrbasu po prvi put dobiti festival filmske umjetnosti.

Pored takmičarskog, predstaviće se i filmovi specijalnog i revijalnog programa. U okviru festivala će biti održani okrugli stolovi i prateći sadržaji.

"Želimo uvezati domaće filmske autore sa svjetskim filmskim tendencijama, kao i pružiti priliku i podršku onima koji to tek žele da postanu", ističe Tijana Đukić, umjetnički direktor festivala.

Ona naglašava da domaća kinematografija nije razvijena i iz tog razloga rad na velikim filmskim projektima i prezentacija istih za domaće autore nije moguća.

"Stoga želimo popularizovati kratki film kao jedinu formu kroz koju domaći autori trenutno mogu pokazati svoja znanja i vještine i uvezati se s međunarodnom filmskom scenom", kaže Đukić.

Kao posebna filmska forma, kratki film je jeftin, lak za realizaciju, a pri tome, dopušta veće rizike i slobodu, i veoma je popularan među početnicima. Neka od najvećih imena filmske režije napravila su prve korake u ovom medijumu ili se još uvijek bave njime.

Na "Kratkofilu" će biti prikazani igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi u trajanju od jedne do 30 minuta.

Organizatori su predvidjeli i simboličnu prvu nagradu "Kristalni jazavčar" koja je ujedno zaštitni znak festivala.

U svom prvom izdanju, festival neće imati novčane nagrade. Pored prve nagrade žirija, tu je još deset specijalnih nagrada i nagrada publike.

Ostavite komentar »