Povodom sjećanja na 12-godišnjicu egzodusa Srba iz Hrvatske

04/30/2007 0

Povodom 12-godišnjice akcije "Bljesak" u Banjaluci će danas biti održana tribina tokom koje će premijerno biti prikazan video-zapis o zločinima nad Srbima koje je Hrvatska vojska počinila 1995. godine u zapadnoj Slavoniji – području koje je tada bilo pod zaštitom UN.

Prema podacima "Veritasa", u akciji "Bljesak", koju je Hrvatska vojska započela 1. maja 1995. godine, ubijeno je ili nestalo 283 Srba, među kojim 57 žena i devetoro djece, dok ih je 30 000 napustilo zapadnu Slavoniju.

Očekuje se da će na skupu u Banjaluci, osim preživjelih učesnika egzodusa, govoriti i direktor "Veritasa" Savo Štrbac.

Početak tribine zakazan je za 10.30 časova u Klubu Svetosavske omladine u Banjaluci, a organizatori su Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" i Udruženje izbjeglih Srba iz Krajine i Hrvatske.

U okviru obilježavanja godišnjice stradanja Srba u Zapadanoj Slavoniji, na Novom groblju u Banjaluci danas će biti osveštana spomen-ploča Bori Martinoviću, dugogodišnjem sekretaru Udruženja izbjeglih Srba iz Krajine i Hrvatske, te saradniku "Veritasa".

Spomen-ploču će osveštati sveštenici Banjalučke eparhije u prisustvu članova Udruženja izbjeglih Srba iz Krajine i Hrvatske, te predstavnika "Veritasa".

Na sam dan "Bljeska", u utorak, 1. maja, u pravoslavnom hramu Presvete Bogorodice u Gradiški biće služen parastos.

Sa "mosta spasa" u ovom gradu u rijeku Savu biće spušteno cvijeće u znak sjećanja na poginule i nestale Srbe u akciji "Bljesak".

Tokom dvodnevne operacije "Bljesak", koja je počela 1. maja 1995. godine ujutro artiljerijskim napadom na Pakrac, Hrvatska vojska preuzela je kontrolu nad zapadnom Slavonijom, koja je do tada bila u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine.

Ostavite komentar »