Dodik-Hrvatsku će evropski put natjerati na procesuiranje zločina

05/02/2007 0

Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je u Gradišci da je uvjeren da će evropski put Hrvatske natjerati tu zemlju da na dnevni red stavi i pitanje prava Srba i procesuiranje ratnih zločina.

"Sve nas frustrira činjenica da hrvatske vlasti provode selektivnu pravdu, ne želeći da se upuste u traženje odgovornosti za one koji su počinili zločine na Okučanskoj cesti", rekao je Dodik na obilježavanju godišnjice stradanja Srba u akciji hrvatske vojske i policije "Bljesak" u Zapadnoj Slavoniji.

Premijer RS je istakao da današnji dan predstavlja pomen na žrtve koje su stradale bježeći od odmazde hrvatske vojske, i da je najtužnije što se počinioci zločina nad civilima još nisu našli pred licem pravde.

Kako je rekao premijer Dodik, srpski narod ima mnogo tužnih dana u godini, a jedan od tužnijih je dan stradanja velikog broja nevinih ljudi u završnoj operaciji hrvatske vojske, "za koju se vidjelo da je izvedena po nalogu najviših državnih institucija, a prije svega po naređenju Franje Tuđmana da se Hrvatska očisti od Srba".

Podsjetivši da je skoro obilježeno i stradanje Srba i drugih naroda u Jasenovcu za vrijeme Drugog svjetskog rata, Dodik je poručio da je ovom narodu potreban dugogodišnji mir. "Moramo da se usmjerimo ka budućnosti i živima, da dajemo pomen mrtvima i da se posvetimo budućnosti koja mora da garantuje miran život za sve", rekao je Dodik.

U crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Gradišci je služen parastos poginulim i nestalim Srbima u akciji hrvatske vojske i policije "Bljesak" u Zapadnoj Slavoniji, koja je počela na današnji dan 1995. godine.

Ostavite komentar »