Međunarodna zajednica dovela reforme u ćorsokak

05/30/2007 0

Pedsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić smatra da domaći političari nisu krivi za neuspjeh pregovora o reformi Ustava BiH i policije, već međunarodna zajednica koja je načinom na koji je željela pomoći dovela proces reformi u ćorsokak.

Izlaz iz ćorsokaka Špirić vidi u vraćanju na dijalog i početak priče o reformi Ustava. "Šteta je što nismo usvojili aprilski paket, koji bi ojačao krhke državne strukture", rekao je Špirić za sarajevski "Dnevni avaz", ocijenivši da će budući razgovori o reformi ustava početi upravo od aprilskog paketa.

Prema njegovim riječima, nevjerovatno je da 30 miliona KM za Srebrenicu stoji, jer nema projekata u koje se taj novac može uložiti. "To dovoljno govori da je Srebrenica bila isključivo politička, da ne kažem politikantska priča", zaključio je Špirić. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH strahuje da se Balkan priprema za neko dugotrajnije preuređenje i ostajanje izvan EU.

"Treba ozbiljno shvatiti upozorenja da bi se o novom proširenju EU moglo odlučivati referendumima zemalja članica. To znači da, ako jedna od 27 članica bude protiv priključenja, mi ćemo morati čekati na prijem čak i kada ispunimo sve uslove za članstvo", poručio je Špirić.

izvor:rtrs.rs 

Ostavite komentar »