Potrebna tužba protiv Hrvatske zbog genocida u jasenovačkim logorima

05/30/2007 0

Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu pripremila tekst Deklaracije u kojoj se od Savjeta ministara BiH i vlada Republike Srpske i Srbije zahtijeva da pokrenu tužbu protiv Hrvatske za genocid počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u jasenovačkim logorima smrti. Deklaracija će biti razmatrana na Plenarnoj sjednici Četvrte međunarodne konferencije o Jasenovcu, koja će biti održana 31.maja u Banjaluci.U Deklaraciji je Savjetu ministara BiH i vladama Srpske i Srbije predloženo da podnesu odštetni zahtjev Međunarodnom sudu pravde u Hagu za obeštećenje žrtava genocida i njihovih potomaka zbog genocida počinjenog u Jasenovcu od 1941. do 1945. godine.

U tekstu je osuđeno i minimiziranje broja likvidiranih Srba, Jevreja i Roma u medijima, publikacijama i lažnom predstavljanju jasenovačkog logora u novoj postavci Muzeja u Jasenovcu /Hrvatska/.

Savjetu ministara BiH, te vladama RS, Srbije i Hrvatske predloženo je pokretanje postupka da jasenovački sistem logora za istrebljenje Srba, Jevreja, Roma i drugih protivnika ustaškog režima, koji se nalazio na teritoriji koja je sada podijeljena granicom između BiH i Hrvatske, bude stavljen pod međunarodnu zaštitu Uneska.

Takođe, od vlada RS, Srbije i Savjeta ministara BiH zahtijeva se da u nastavne programe bude uneseno gradivo o genocidu u Jasenovcu.Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu dala je punu podršku programu uređenja Spomen-područja "Donja Gradina", multidisciplinarnom istraživanju projekta "Jasenovac – Donja Gradina", kao i da se hitno pristupi istraživanju područja Uštica, gdje se nalaze masovne grobnice više od 12.000 Roma.

Negativno je ocijenjena djelatnost Instituta "Jasenovac reserč" iz NJujorka zbog pokušaja zabrane distribucije engleske verzije zbornika Prve konferencije o Jasenovcu, održane u NJujorku.U Deklaraciji je predloženo da naredne međunarodne konferencije o Jasenovcu budu održavane u Banjaluci i Donjoj Gradini. Četvrta Međunarodna konferencija o Jasenovcu biće održana 30. i 31. maja u Banjaluci. Predsjednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu prof. dr Bernard Klajn odlikovan je danas ukazom predsjednika Republike Srpske /RS/ Milana Jelića, Ordenom časti sa zlatnim zracima. Visoki orden Klajnu je uručio izaslanik predsjednika Srpske i predsjednik Izvršnog odbora Udruženja "Jasenovac -Donja Gradina" Vladimir Lukić."Imao sam čast uručiti visoko odlikovanje čovjeku zaslužnom za otkrivanje svijetu logora Jasenovac", rekao je Lukić novinarima nakon uručenja odlikovanja, dodajući da mnogi ne znaju "kakva je bila bitka u svijetu da se sazna istina o ovom zloglasnom logoru, a profesor Klajn je čak izložio opasnosti i svoj život da se čuje za taj zloglasni logor".Lukić je dodao da Klajn nikada nije odustajao od namjere da svijetu prikaže logor Jasenovac kakav je bio po svojoj suštini, a to je užasno stratište napravljeno za likvidaciju Srba, Jevreja i Roma.

Profesor Srboljub Živanović dodao je da Klajn svake godine u decembru na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu drži predavanje o genocidu i holokaustu i da se tom prilikom susreo sa Milanom Bulajićem, direktorom beogradskog Instituta za genocid, čuo njegvo izlaganje i krenuo sa upoznavanjem svjetske javnosti o ovom ustaškom logoru smrti. Bernard Klajn živi u NJujorku i profesor je na prestižnom Univerzitetu Kolumbija, decenijama naučno pristupa problemu genocida i holokausta u svijetu i ne bavi samo genocidom nad Jevrejima. O sebi je rekao da je "rođen u mjestu koje je sada u Ukrajini, a tada je bilo u Čehoslovačkoj, a da su ga u Drugom svjetskom ratu okupirali Mađari.

Kao dječaka, sa dva brata, dvije sestre i majkom, nacisti su ga odveli u koncentracioni logor Aušvic i da je on jedini preživio.Nakon rata došao je SAD gdje je završio škole, a po završetku fakulteta počeo se interesovati za problem holokausta.

izvor:rtrs.rs 

Ostavite komentar »