Evropa dobija novi gasovod

06/25/2007 0

Italijanska Eni i ruski državni naftni gigant Gazprom su potpisali sporazum o gasovodu od Rusije do Bugarske ispod Crnog mora. Šefa naftne kompanije Eni Paolo Skaroni je rekao da očekuje da će za izgradnju gasovoda biti potrebne tri godine kada budu dobijeni svi potrebni dokumenti i ovlašćenja.

Za studiju izvodljivosti biće potrebni meseci, što znači da izgradnja neće početi pre 2008. ili 2009. godine. Dve kompanije će možda u međuvremenu promeniti odluku o gradnji samo jednog kraka, što zavisi od studije o tehničkim i ekonomskim aspektima.

Gasovod, koji će se zvati "Južni tok" i koji će ići ispod Crnog mora, snabdjevaće gasom severnu i južnu Evropu. Više od 900 kilometara cjevi biće položeno na dno mora pre nego što se cevovod podjeli u dva prvca, na sever preko Mađarske do Austrije i na jug preko Grčke do Otranta, luke na jugoistoku Italije.

Italijanski ministar industrije Pjerluiđi Bersani je rekao da bi "Južni tok" trebalo da poboljša energetsku sigurnost Evrope, dok izvršni direktor "Gazproma" Aleksandar Medvjedev kaže da je ugovor dio Gazpromove strategije za diversifikaciju ruta za snabdevanje ruskim gasom ka evropskim zemljama. 

izvor:b92.net 

Ostavite komentar »