16 odsto građana u BiH redovno na mreži

07/24/2007 0

Prosječan korisnik Interneta u Bosni i Hercegovini je muškarac, dolazi iz Sarajeva i star je između 25 i 32 godine.

Na Internetu je konektovan nekoliko puta sedmično i to najčešće u kasnim večernjim satima. Ovo je sažetak velikog istaživanja agencije "Gemius audience", najveće agencije za online istraživanje u srednjoj i istočnoj Evropi.

Prema podacima ove agencije, samo 16 odsto građana BiH ima pristup Internetu. Na osnovu ovih podataka, u Evropi smo po korištenju Interneta na 42. mjestu od ukupno 48 zemalja. Iza BiH su samo Rusija, Moldavija, Srbija, Ukrajina, Vatikan i Albanija. U susjednoj Hrvatskoj 37 odsto građana koristi Internet, a u Sloveniji 60 odsto. Međutim, i ovih 16 posto ljudi koji koriste Internet nisu konstantni korisnici. Samo pola njih je u kontaktu sa Internetom svaki dan.

Druga polovina se na Internet prikači jednom sedmično ili čak jednom mjesečno, što pokazuje da je stvarni broj korisnika Interneta još manji. Prema podacima iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK), 83 odsto korisnika Interneta koristi tzv. dial up konekciju, pomoću modema klasičnom telefonskom linijom, što je sa ostvarenom maksimalnom brzinom od oko 64 kb/s najsporiji vid konekcije na Internet.

Ostavite komentar »