Građani (ne)učestvuju u strategiji razvoja Banjaluke

08/20/2007 0

Posjetioci internet stranice Administrativne službe grada BL nezadovoljni su forumom koji se odnosi na učešće građana u kreiranju strategije razvoja Banjaluke u periodu od 2007. do 2015. godine.

Forum je kreiran s namjerom da omogući građanima Banjaluke da definišu viziju i osnovne prioritete razvoja grada. Postavlja se pitanje da li forum služi svrsi?

Ako je suditi po dosadašnjim posjetiocima foruma, Administrativna služba napravila je promašaj. "Tipično za gradske vlasti! Naprave forum koji treba da posluži dobroj svrsi, a nemaju nikakav plan popularizacije foruma. Građani bi učestvovali, naročito mlađi samo što, prvo ne znaju za forum, drugo što ih većina sigurno misli da se ništa od toga ne bi provelo u djelo. Gdje je administrator ovog foruma, zar je moguće da ne postoji?", ovo jesamo jedna od oštrih kritika upućena gradskim vlastima putem interneta.

Kritike su upućene i na račun dokumenata koji se odnose na strategiju razvoja Grada BL. Jedan od posjetioca foruma ističe "da je ovo sve jedna šminka i ništa više od toga, u smislu da je to nešto što fino izgleda i može se iskoristiti za trućkanje i predizbornu kampanju iduće godine, a bez ikakvih konkretnih zaključaka. Tako da me ne čude komentari o pranju para".

Gradska uprava je planirala da do sredine septembra ove godine anketira više od 6.000 građana Banjaluke i to direktno i putem internet stranice grada. Međutim, građani su uvjereni "da ti komentari neće biti uzeti u obzir u izradi konačnog dokumenta Strategije. Razlog je vrlo jednostavan, forum od svog početka nije bio namjenjen dobijanju mišljenja građana, već ispunjavanju uslova postavljenih u projektnom zadatku za izradu strategije".

Intermezzo

Ostavite komentar »