Jurnjava gradskim ulicama!

08/10/2007 0

Većina banjolučkih biciklista i motociklista ne mari za zaštitne kacige, iako je njihovo nošenje obavezno prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja.

U Centru javne bezbjednosti Banja Luka ističu da preduzimaju mjere kako bi se ova pojava suzbila. – Redovno kontrolišemo učesnike u saobraćaju, a u planu je i akcija pojačane kontrole pojedinih učesnika u saobraćaju kao što su pješaci, motociklisti, biciklisti i drugi – najavila je portparol CJB Banja Luka, Bojana Gašović.

Gašovićeva je dodala da će akcija imati za cilj da se utvrde najčešći uzroci koji dovode do saobraćajnih nesreća, da li je to neprimjerena brzina, alkohol ili tehnička neispravnost vozila. Prema podacima CJB Banja Luka u prvih sedam mjeseci ukupno je kontrolisano 455 motociklista i biciklista.

- Od tog broja sankcionisano je 405 lica. Zbog nenošenja kacige kažnjeno je 315 lica, zbog učestvovanja u saobraćaju s neregistrovanim motorom 67. Kazna zbog isteka registracije izrečena je za 27 lica, a 55 kontrolisanih nije imalo položen vozački ispit. Zbog neposjedovanja odgovarajuće položene kategorije za motocikl kojim upravlja kažnjeno je 38 lica, a 98 lica je kažnjeno za ostale prekršaje – kaže Gašovićeva.

Ona podsjeća da je kazna za nepoštovanje propisa o obaveznom nošenju kacige za vrijeme vožnje bicikla s motorom 40, a za motocikle je 50 maraka. Slike s gradskih ulica, međutim, govore da mladi ne strahuju previše od kazni.

Ostavite komentar »