Međunarodna zajednica mora uvažiti realnost i Ustav BiH

08/23/2007 0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik traži da međunarodna zajednica uvaži realnost i Ustav BiH, a ne da stalnim insistiranjem na reformama, koje idu na štetu dejtonskih ovlaštenja RS, konstantno ruši Ustav na koji se poziva, saopšteno je juče iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

"Svi u BiH treba da se vrate izvornom Dejtonu, što znači da RS treba da budu vraćene sve nadležnosti koje su do sada prenesene na nivo zajedničkih institucija, a koje u praksi nisu dale rezultate" – naglašava se u saopštenju. U saopštenju, izdatom povodom izjave visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka da premijer Srpske daje izjave "potpirujućeg karaktera", konstatuje se da nije precizirano koje su to izjave, pa je, kako se navodi, teško i odgovoriti na ovakvu vrstu optužbi.

"Insistiranjem na opstanku i jačanju RS, premijer Dodik upravo daje puni doprinos očuvanju ustavnog poretka BiH, ustanovljenog Dejtonskim mirovnim sporazumom. Aktivnosti koje je preduzela Vlada premijera Dodika na ekonomskom oporavku RS jeste direktan doprinos približavanju BiH evroatlantskim integracijama", ističe se u saopštenju. U saopštenju se podsjeća da je politička stranka SNSD, čiji je predsjednik Milorad Dodik, na najviše funkcije u zajedničke organe BiH delegirala svoje najodgovornije kadrove.

"Da li je potrebno naglašavati kakav je onda odnos premijera Dodika prema tim institucijama i koliki je doprinos stranka, na čijem je čelu, dala funkcionisanju zajedničkih institucija" – navodi se u saopšenju i zaključuje da je namjera premijera i Vlade RS da se radi na očuvanju Dejtonskog sporazuma.

 

Ostavite komentar »