Obilježavanje progona Srba iz Hrvatske

08/03/2007 0

U Banjaluci danas počinje dvodnevno obilježavanje dvanaestogodišnjice progona Srba iz Hrvatske u operaciji hrvatskih oružanih snaga "Oluja", koje organizuju Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS i Dokumentaciono-informativni centar "Veritas".

Član Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS Nebojša Zubović rekao je da će obilježavanje progona Srba 4. avgusta 1995. godine zvanično započeti danas u 21.00 čas tradicionalnim paljenjem 7.000 svijeća ispred harama Hrista Spasitelja u centru Banjaluke.

On je naveo da će sutra, u 11.00 časova u Sabornom hramu Svete trojice u Banjaluci biti služen parastos, dok će u 12.00 časova na groblju Sveti Pantelija biti položeno cvijeće. Zubović je rekao na konferenciji za novinare da će u 13.00 časova u Narodnom pozorišu RS biti održana i akademija komemorativnog karaktera pod motom "Mi ne bježimo, mi se okupljamo", na kojoj će učestvovati srpski glumac Petar Božović, te glumci Narodnog pozorišta RS.

Nakon akademije, u Narodnom pozorištu RS biće prikazan autentični dokumentarni film "Krajina bez oproštaja", koji je snimljen 4. i 5. avgusta 1995. godine u Kninu, neposredno pred ulazak Hrvatske vojske u taj grad.

Zubović je rekao da će u 15.00 časova u prostorijama Kola srpskih sestara biti data daća za upokojenje duša ubijenih Krajišnika, čime će program biti zvanično završen.

  izvor:rtrs.tv 

Ostavite komentar »