Svjetska banka podržala inicijativu Gordona Browna

08/03/2007 0

Svjetska banka, na čelu sa Robertom Zoellickom, dala je svoju podršku inicijativi britanskog premijera Gordona Browna, za brže ostvarivanje UN-ovih Milenijumskih razvojnih ciljeva – smanjenju globalnog siromaštva za 50 odsto do 2015. godine, prenosi Forbes.

"Svjetska banka pozdravlja vodstvo premijera Browna te njegovu fokusiranost na Milenijumske razvojne ciljeve (MDG)", rekao je predsjednik Svjetske Banke Robert Zoellick.

"Učinićemo sve što je u našoj mogućnosti kako bi podržali program koji je iznio premijer Brown, uključujući i važan poticaj kako bi se osiguralo dodatno finansiranje za Međunarodnu razvojnu asocijaciju (IDA), koja je od ključne važnosti za najsiromašnije zemlje", istakao je Zoellick u pisanoj izjavi.

Osnovana 1960. godine, IDA osigurava beskamatne zajmove i subvencije za 80 najsiromašnijih zemalja, kroz programe za jačanje gospodarskog rasta, smanjivanje nejednakosti i unapređenje životnih uvjeta stanovništva. Gotovo polovica sredstava IDA-e koristi se u zemljama subsaharske Afrike.

Podsjetimo, Brown je juče u svom govoru u UN-u upozorio na "hitno stanje" zbog zaostajanja u ispunjenju Milenijumskih razvojnih ciljeva, prihvaćenih 2000. godine te je pozvao vlade, poslovne čelnike i civilne udruge diljem svijeta na "novo partnerstvo i akciju" kako bi se ubrzao napredak zemalja koje su u razvoju.

izvor:index.hr

Ostavite komentar »