Toyota vlada tržištem

08/02/2007 0

Grupa Toyota pretekla je GM po broju prodanih automobila u prvih šest mjeseci ove godine iako u drugom tromjesečju neznatno zaostaje. Očekuje se da će do kraja godine Toyota biti prva

TOKIO – Japanski proizvođač automobila Toyota objavio je u petak da je američkom automobilskom divu General Motorsu preoteo poziciju vodećeg svjetskog proizvođača po broju prodanih automobila u razdoblju od januara do juna ove godine.

Grupa Toyota zabilježila je u prvih šest mjeseci ove godine rast broja prodanih automobila za osam odsto na ukupno 4,716.000 vozila, dok je GM u istom razdoblju povećao broj prodanih automobila za 1,7 odsto na 4,674.000 vozila.

Očekuje se da će Toyota u 2007. steći status proizvođača s najviše prodanih vozila, procjenjuju analitičari.

S druge strane, japanski proizvođač zaostaje za GM-om po broju prodanih automobila u tromjesečju od aprila do juna, prodavši 2,37 miliona vozila, odnosno sedam odsto više, u odnosu na GM-ovih oko 2,4 miliona, odnosno 0,4 odsto više. U prvom je tromjesečju Toyota prodala 2,35 miliona vozila u odnosu na GM-ovih 2,27 miliona, čime je prvi put pretekla američku kompaniju.

Objavljeni podaci obuhvataju i Toyotine filijale Daihatsu Motor Co. i Hino Motors Ltd.

Ove sedmice su Toyota i još 11 japanskih automobilskih kompanija bile prisiljene obustaviti proizvodnju u pojedinim pogonima u Japanu zbog snažnog zemljotresa u pokrajini Niigata. Zemljotres je uticao i na dobavljače automobilskih dijelova u regiji.

Zbog požara i istjecanja zagađene vode iz nuklearne elektrane zatvoreno je 50 fabrika automobila u Japanu, izvijestilo je Udruženje japanskih proizvođača automobila.

izvor:jutarnji.hr

Ostavite komentar »