U centru Banjaluke upaljeno 7. 000 svijeća

08/04/2007 0

U okviru obilježavanja godišnjice progona Srba iz Republike Srpske Krajine, sinoć je ispred hrama Hrista Spasitelja u centru Banjaluke obavljeno tradicionalno paljenje 7 .000 svijeća.

Paljenju svijeća prisustvovali su predstavnici Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas", koje je predvodio direktor Savo Štrbac, članovi Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, veliki broj prognanih Krajišnika koji su nakon egzodusa iz RSK ostali da žive na ovim prostorima, te građani Banjaluke.

Prije paljenja svijeća, u Međunarodnom pres-centru u Banjaluci održano je dokumentarno veče u okviru kojeg je prikazan dokumentarni film u produkciji "Veritasa" pod nazivom "Agresija Hrvatske na RSK 1995".

Dokumentarni film je generalni presjek nestanka Srba za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske pa sve do 1995. godine. Film sadrži izjave domaćih političkih i stranih zvaničnika u to vrijeme na prostoru bivše Jugoslavije, kao i izvještaje stranih medija o ratnim događanjima na tom prostoru i o padu RSK.

Film se završava simboličnim prikazivanjem stradanja krajiške žene 1941. i 1995. godine.

Program obilježavanja godišnjice stradanja Srba u RSK biće nastavljen danas parastosom u Sabornom hramu Svete trojice u Banjaluci. U 12.00 časova biće položeno cvijeće na groblju Sveti Pantelija, a za 13.00 časova u Narodnom pozorištu RS predviđena je duhovna akademija.

Organizatori obilježavanja godišnjice progona Srba iz RSK su "Veritas" i Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS.

Izvor: rtrs.tv

Ostavite komentar »