Istrabenz prodao Merkatorove akcije

09/07/2007 0

Slovenačka holding kompanija Istrabenz, zaključila je ugovor sa fondom za upravljanje imovinom Infond holding o prodaji udjela od 12,56 odsto u firmi Merkator, zaradivši pri tome skoro 100 miliona eura.

Prema saopštenju koparske kompanije, koje je prenijela slovenačka agencija STA, Istrabenz, koja ima djelatnosti u energetici, turizmu i prehrambenoj industriji prodao je tačno 472.915 Merkatorovih akcija za 174,72 miliona eura, dok je za taj udio u novembru 2005. platio 99,7 miliona eura manje.

Predsjednik Istrabenza Igor Bavčar je rekao da je prodaja izvršena zbog povoljne cijene akcija Merkatora i ambicije Istrabenza da postane "veći igrač" na polju energetike, prenosi portal biznis.ba, pisanje srpskih medija.

Prodaja je zaključena u trenutku sve većih nagađanja da Istrabenz nastoji da preuzme kontrolu nad najvećom slovenačkom energetskom kompanijom Petrol. Avlasnik akcija Pivovarne Laško, koja je 2005. godine, zajedno sa Istrabenzom, kupila 29 odsto akcija Merkatora od državnih fondova KAD i SOD.

Prema nekonsolidovanom izvještaju Pivovarne Laško za prvu polovinu 2007, ta kompanija je, zajedno sa svojim filijalama, Pivovarnom Union i proizvođačem mineralne vode Radenska, vlasnik 23,24 odsto akcija Merkatora.

Beogradska kompanija Delta produžila je do 30. septembra ponudu za kupovinu državnog udjela od 28,3 odsto akcija slovenačkog koncerna Istrabenz, saopštio je u ponedeljak fond KAD.

Izvor:biznis.ba 

Ostavite komentar »