Uprava i sindikat General Motorsa pred dogovorom

09/17/2007 0

Pregovori između uprave General Motorsa i sindikata mogli bi uskoro dovesti do riješenja, odnosno približavanja potpisivanju novog ugovora, prenose izvori bliski kompaniji.

Rukovodstvo GM-a započelo je krajem jula pregovore sa sindikatom United Auto Workers (UAW-om) nadajući se ustupcima zahvaljujući kojima bi mogli skresati velike troškove radne snage unutar posrnule američke autoindustrije, koji se procjenjuju na 100 milijardi dolara.

Dvije strane su juče trebale ponovno sjesti za pregovarački stol, četvrti dan zaredom, čime su maratonski pregovori konačno ušli u završnu fazu.

GM, Ford i Chrysler, donedavno u vlasništvu njemačkog Daimlera, koji čine "Detroitski trolist", prošle su godine zabilježili više od 15 milijardi dolara gubitaka.

Sva tri nacionalna ugovora o radu istekla su 14. septembra, a Ford i Chrysler su okončali pregovore sa sindikatima. Pitanje zdravstvene zaštite naročito je važno za GM koji je lani potrošio 4,8 milijardi dolara na zdravstveno osiguranje i medicinsku njegu svojih zaposlenih i penzionera.

Ford je u najgorem stanju od spomenute tri kompanije te mu je prema tome tome bilo potrebno i najviše ustupaka od UAW-a.

Taj je drugi najveći američki autoproizvođač lani izgubio više od 5000 dolara po svakom prodanom vozilu u sjevernoj Americi te bio prisiljen staviti staviti pod hipoteku svoje fabrike kako bi osigurao 23,4 milijarde dolara vrijednu kreditnu liniju za pokriće gubitaka i isplatu operativnih troškova dok se restrukturira.

Prošle godine je ta kompanija poslovala s gubitkom od 12,6 milijarde dolara. Analitičari ističu da je ključno smanjiti troškove rada.

U sve tri kompanije istakli su da bi pregovori trebali dovesti do usklađivanja troškova rada s onima japanskih proizvođača, koji po vozilu ostvaruju oko 2000 dolara profita.

Izvor:poslovni.hr

Ostavite komentar »