Carinska unija između Rusije, Bjelorusije i Kazashtana

10/08/2007 0

Lideri zemalja Evroazijske ekonomske zajednice (EvrAzES) usvojili su na samitu Dušanbeu, dokumente za dalje jačanje saradnje te integracione organizacije na postsovjetskom prostoru i stvaranje carinske unije.

Predsjednici Rusije, Bjelorusije i Kazahstana – Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev potpisali su sporazum o formiranju Komiteta unije i o stvaranju jedinstvenog carinskog prostora, kao i protokol o stupanju na snagu medjunarodnih sporazuma koji stvaraju osnovu za uniju i utvrdjuju postupak priključenja i istupanja iz sporazuma.

Očekuje se da će unija biti formirana u narednih tri godine a ona će regulisati nivo carinskih dažbina za uvoz robe na teritoriju tri zemlje. Rusija, Bjelorusija i Kazahstan prednjače u stvaranju uslova za carinsku uniju sa krajnjim ciljem da joj se i ostale članice EvrAzES-a priključe.

Pomoćnik ruskog predsednika Sergej Prihotko izjavio da je odlučeno da se članice EvrAzES-a postepeno kreću ka formiranju carinske unije, i da to nije vezano toliko za želju ili odsustvo želje da se unija stvori, već da to zavisi i od realnih ekonomskih mogućnosti, odnosno ekonomskog razvoja pojedinih zemalja.

Šest zemalja Zajednice – Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan i Uzbekistan, potpisalo je protokol o unošenju izmjena u osnivački akt Zajednice kojim će Medjudržavni savet biti najviše organ Carinske unije.

Usvojen je i projekat koncepcije efikasnog korišćenja vodnih i energetskih resursa srednjeazijskog regiona, koncept formiranja zajedničkog energetskog tržišta članica Zajednice, i dogovoreno je da aktivnosti Zajednice naredne godine biće usmjerene na formiranje carinske unije i jedinstvenog ekonomskog prostora.

Predsedavanje Zajednicom od Rusije u Dušanbeu je preuzeo Tadžikistan. Naredni samit Zajednice, u kojoj status posmatrača imaju Jermenija, Moldavija i Ukrajina, biće održan u Moskvi u maju ili junu 2008. Sporazum o formiranju Zajednice potpisan je 10. oktobra 2000. u glavnom gradu Kazahstana, Astani, i u okviru te medjunarodne ekonomske organizacije njene članice sarađuju u carinskim poslovima, harmonizuju spoljnotrgovinsku politiku, cijene i druge elemente potrebne za funkcionisanje zajedničkog tržišta.

Izvor:Capital.ba

Ostavite komentar »