Mudri investitori više brinu o tržištima u padu

10/27/2007 0

Mudriji investitori manje se fokusiraju na uspjeh na tržištima koja rastu, tzv. bull markete, a više na to da što uspješnije prežive tržišta koja padaju, tzv. bear markete, piše The Motley Fool, objašnjavajući kako se baš na “medvjeđim tržištima” inteligentni investitor razlikuje od prekonoćnog špekulanta.

“Puno je veći uspjeh bio kad smo pali samo 15 posto dok je DJIA indeks pao 30 posto nego kad smo druge godine i mi i berzni indeks rasli dvadeset posto”, riječi su Warrena Buffetta iz 1961. godine, kada se pismom obraćao partnerima.

Po njegovom mišljenju za dugoročan uspjeh upravo je takvo ponašanje ključno. Na jednostavnom primjeru vidi se logika tog stava.

Ako imamo dva investitora i oni u prvoj godini ostvare pad od 30 odnosno 10 posto, a u drugoj godini porast od 50 odnosno 30 posto, prvi od njih imat će ukupan rezultat od pet posto povrata, a drugi od 17 posto.

Još jedan Buffettov zaključak do kojeg je došao vrlo mlad bio je: “Budite gramzivi kad su drugi preplašeni, i budite preplašeni kad su drugi gramzivi.”

Konkretno, šezdesetih godina Buffett je uložio 40 posto imovine u American Express kad su drugi bježali od te akcije zbog skandala sa uljem za salatu, dok je 1971. godine kupovao akcije Washington Posta dok su drugi bježali od njih.

Udio koji je tada kupio za 11 miliona dolara, prema tvrdnjama iz njegova Berkshire Hathawaya, danas vrijedi više od milijardu dolara.

Znatne investicije u vrijeme kada vlada maksimalni pesimizam jedan su od načina preko kojeg mudri investitori pobijede gomilu.

Izvor:capital.ba 

Ostavite komentar »