Banjalučka pivara tone sve dublje – minus devet miliona KM

10/30/2007 0

Banjalučka pivara je za devet mjeseci ove godine u gubitku 9,3 miliona KM, što je blizu dva miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine kada je ostvarila gubitak od 7,2 miliona.

U Obračunu poslovanja za prva tri kvartala 2007. godine, koji je juče usvojio Upravni odbor Banjalučke pivare, navodi se da je gubitak povećan, iako su izdaci za bruto plate i ostale lične rashode, u ovom periodu skoro prepolovljeni, sa 7,5 miliona u 2006., na 4 miliona KM ove godine.

Povećani su izdaci za amortizaciju sa 6,7 na 7,5 miliona KM, međutim na negativan poslovni rezultat najviše je uticao pad prihoda za čak pet miliona KM.

Za tri kvartala prošle godine prihodi su iznosili 20 miliona, a ove tek 15,7 miliona KM. Iznos dugoročnih kredita povećan je sa 19 na 22 miliona KM.

Direktor Banjalučke pivare Nikolas Peni u Izjavi, objavljenoj uz poslovni izvještaj priznaje da su “protekla tri kvartala svjedok I dalje teškim vremenima za naše preduzeće”, te da je “obim prodaje daleko ispod granice profitabilnosti”.

Peni ističe da je razlog negativnog rezultata, loša zaštita domaćeg tržišta od agresivnog uvoza inostranog piva, te konstantan vrtoglav rast cijena sirovina.

“I pored donekle očekivanog finansijskog rezultata, mi nastavljamo sa optimizmom ka našem cilju. Uprkos konstatnim udarima velikih stranih proizvođača piva, kao i izazovima na tržištu sirovina, naši kupci, naši uposlenici i naši akcionari ostaju naš prioritet i mi ćemo nastaviti preduzimati sve da zadovoljima potrebe naših kupca, te da Pivaru za dvije do tri godine dovedemo do i preko praga profitabilnosti“, navodi se u Izjavi direktora Pivare.

Kvalitet je postignut, tvrdi Peni podsjećajući, da je Nektar je nagrađen sa tri zvjezdice na takmičenju za najbolji kvalitet u kategoriji Superiorni ukus u Briselu, kao srebro u Monde Selection takmičenju u Briselu.

Pivara pokušava ponovo ući na tržište Federacije BiH, te nastavlja sa izvozom u SAD i Veliku Britaniju.

Izvor: Capital.ba

Ostavite komentar »