Makaroni à la bolognese

10/08/2007 0

Sastojci:

10 g sušenih vrganja

1 mrkva

1 luk

100 g prošarane dimljene slanine

2 stabljike celera

3 kašike maslaca

250 g mljevenog mesa

2 kašike koncentrata paradajza

Sol

Svježe mljeveni biber

200 g komadića paradajza(iz limenke)

1/8 l goveđe supe

1/8 l crvenog vina

1 kašičice sušenog timijana

1 kašikica sušenog origana

125 g pavlake

400 g makarona

70 g svježe ribanog parmezana

Priprema: Gljive preliti kipućom vodom i ostaviti nekoliko minuta da omekšaju. Mrkvu, bjeli luk jednako kao i dimljenu slaninu i celer narezati na kockice i dinstati na otopljenom maslacu.

Mljeveno meso razdrobiti pa malo po malo dodavati uz miješanje. Komadiće mesa, supu i vino te timijan i origano. Pokriveno kuvati na laganoj vatri.

Nakon otprilike 1 sata umiješati pavlaku i kuvati na laganoj vatri još 30 minuta. Makarone skuvati prema uputama na pakovanju. Izliti u cjedilo, ocijediti te servirati s mesnim raguom i parmezanom.

Trajanje pripreme: 60 min

Ostavite komentar »