Počela humanitarna akcija „Kad bi hljeba bilo više“

10/09/2007 0

Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji pri Eparhiji banjalučkoj uputio je danas apel svim ljudima dobre volje, institucijama i ustanovama u Republici Srpskoj da se uključe u akciju pomoći Srbima sa Kosova u hrani, higijenskim potrepštinama, školskom priboru i novčanim sredstvima pod nazivom "Kad bi hljeba bilo više".

Protojerej stavrofor Jovan Lazičić rekao je da će akcija trajati od 11. do 30. oktobra i da je pomoć namijenjena Srbima koji žive u enklavama na Kosovu kao bi lakše prebrodili dolazeću zimu. On je podsjetio da se drugi put u ovoj godini organizuje ovakva akcija, po blagoslovu Njegovog preosveštenstva vladike banjalučkog Jefrema.

Prota Lazičić naveo je da je u martu ove godine u akciji skupljeno više od 100 tona pomoći i određena suma novčanih sredstava, koja je dostavljena srpskom narodu u Gračanici i drugim mjestima. Predrag Adamović je u ime Odbora zamolio građane da ne donose garderobu, navodeći da će se pomoć prikupljati u crkvi Svetog velikomučenika cara Lazara, knjižari "Riznica", preduzeću "Flauers Vujčić" i kancelariji "Srbskog narodnog pokreta  Izbor je naš".

Adamović je dodao da građani iz drugih mjesta koji žele da se uključe u ovu akciju mogu da se obrate svom svešteniku, koji će ih uputiti na adrese i načine dostavljanja pomoći.

On je za sutra sa početkom u 20.00 časova najavio prikazivanje dokumentarnog filma "Samo slobode i hljeba" u Kulturnom centru Banski dvor. Film govori o životu srpskih porodica u kolektivnim prihvatnim centrima, u enklavama na Kosovu i Metohiji. 

Ostavite komentar »