Svako deseto dijete zlostavljaju vršnjaci

10/08/2007 0

Deset odsto osnovaca svakodnevno trpi neke od oblika nasilja kao što su ruganje, ismijavanje, potcjenjivanje, nazivanje pogrdnim imenima, rezultat je istraživanja organizacija "Zdravo da ste" i "Save the Children".

Najalarmantniji za roditelje bio je podatak naveden u izvještaju, gdje stoji da se učenici ne usuđuju obratiti za pomoć roditeljima i nastavnicima jer se plaše da im neće vjerovati, te da nastavnici uvijek brane boljeg učenika. "Istina je da se učenici vrlo često plaše prijaviti nasilje, što pokazuje i istraživanje prema kome je 61 odsto učenika naše škole izjavilo da se zbog straha ne bi povjerilo nastavniku ili pedagogu ukoliko bi bilo žrtva nasilja", rekla je Ozrenka Bratić, psiholog u Osnovnoj školi "Sveti Sava".

Dodala je da su oblici nasilja s kojima se ona najčešće susreće tuča, gurkanje, izazivanje i vrijeđanje, ali da oni u njihovoj školi nisu česti. Prema riječima Dijane Graonić-Suvajac, pedagoga u OŠ "Borisav Stanković", učenici u njihovoj školi su izuzetno otvoreni i spremni za saradnju. "Istraživanje organizacija 'Zdravo da ste' i 'Save the Children' rađeno je i u našoj školi i očito je da nasilje postoji, ali mi imamo odličan odnos sa svojim đacima i oni se rijetko ustručavaju da o tome razgovaraju", rekla je Graonić-Suvajčeva.

Dodala je da uvijek nastoje razgovorom da riješe problem sa djecom i da ona to znaju. "U školi imamo i posebno sanduče u koje djeca ubacuju ceduljice s prijedlozima ili primjedbama, preko kojih nam saopštavaju ono što ne žele ili ne mogu lično da nam kažu", kazala je Graonić-Suvajčeva. Nada Uletilović, direktorka organizacije "Zdravo da ste", istakla je da škole u saradnji sa roditeljima i drugim institucijama moraju zajednički raditi na rješavanju ovog ozbiljnog problema. "Problem vršnjačkog nasilja ne mogu riješiti sami roditelji niti nastavnici. Potrebno je u školama zaposliti psihologe, socijalne radnike pa i policajce u cvilu koji će kroz razgovor pomagati djeci da zajedno prevaziđu takvo ponašanje i uvide granicu između nasilnog i nenasilnog ponašanja", zaključila je Uletilovićeva.

Oko 80 odsto djece bilo žrtva fizičkog nasilja Prema rezultatima istraživanja, u osnovnim školama u RS preko 95 odsto učenika barem je jednom tokom školovanja bilo u situaciji da trpi psihološko nasilje. "Istraživanje je rađeno u nekoliko škola u RS i Federaciji BiH.

Rezultati su gotovo identični u oba entieta i pokazuju da je preko 80 odsto djece barem jednom trpilo fizičko nasilje, a oko 30 odsto seksualno", rekao je Danijel Hopić, program menadžer za obrazovanje u organizaciji "Save the Children" UK. Dodao je da djeca najčešće ne žele biti nasilna nego se na taj način dokazuju i bore za socijalni status.

 

izvor:Nezvisne novine 

Ostavite komentar »