Nik Peni vodi pivaru u propast

11/11/2007 0

Ponovo su se pisanja "Intermezza" iz decembra prošle godine i septembra ove godine pokazala tačnim. Nesposobni menadžment Banjalučke pivare polako ali sigurno vodi ovaj nekada uspješni kolektiv u totalnu propast.

Banjalučka pivara uknjižila je za deset mjeseci ove godine gubitak od 9,3 miliona maraka, blizu dva miliona više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je kompanija.

U izvještaju koji je usvojio Upravni odbor navodi se kako je gubitak povećan iako su izdaci za plate i ostale lične rashode u prva tri kvartala skoro prepolovljeni, sa 7,5 miliona u 2006. godini, na četiri miliona maraka ove godine.

Na negativan poslovni rezultat najviše je uticao pad prihoda za čak pet miliona KM. Za tri kvartala prošle godine prihodi su iznosili 20 miliona, a ove tek 15,7 miliona KM. Za to vrijeme je kreditno zaduženje povećano sa 19 na 22 miliona maraka.

Direktor Banjalučke pivare Nikolas Peni naveo je u izjavi objavljenoj uz poslovni izvještaj kako je "obujam prodaje daleko ispod granice profitabilnosti" i ocijenio je kako je razlog negativnog rezultata "loša zaštita domaćeg tržišta od agresivnog uvoza piva i vrtoglav rast cijena sirovina".

Direktor Nik Peni i dalje pokušava da nađe izgovore na drugoj strani i ne pomišljajući da je možda glavni razlog za loše rezultate njegova nesposobnost i to što finansijski direktor Fabio Martineli i on svoje vrijeme u Banjaluci troše na sve osim na poboljšanje rezultata Banjalučke pivare.

Prema njegovim riječima, Pivara pokušava ponovo ući na tržište Federacije BiH, a nastavlja i sa izvozom u SAD i Veliku Britaniju.

Peni je očigledno vrlo duhovit čovjek ako misli da je izvoz piva u vrijednosti od 20 000 KM nešto čime se treba hvaliti.

Izvor:capital.ba

Ostavite komentar »