Rigorozniji uslovi za prodaju DI `Vrbas`

11/19/2007 0

Četvrta licitacija za prodaju imovine banjalučke Drvne industrije “Vrbas” u stečaju treba da bude obavljena 29. novembra pod daleko rigoroznijim uslovima prijave u odnosu na prethodna nadmetanja koja su obarali neozbiljni ponuđači.

Sada će za učešće biti obavezna uplata depozita u iznosu od 50.000 KM uz dostavljanje bankarske garancije na deset odsto od ukupnog iznosa koji kupac planira platiti za kupovinu imovine DI “Vrbas”.

Pored depozita koji je pet puta viši u odnosu na protekle licitacije, budući kupac će biti dužan da se obaveže da neće mijenjati djelatnost fabrike u naredne tri godine i da će zaposliti još 200 radnika.

Na izmjenu uslova odlučila se Skupština povjerilaca tog preduzeća nakon što su tri protekle licitacije propale, jer je firma bila na meti spekulanata koji su licitirali velike iznose, koji su premašivali i 20 miliona KM, a onda u zakonskom roku ne uplate taj iznos.

“Četvrta licitacija će sada biti obavljena putem zapečaćenih koverti, a izbor najpovoljnijeg ponuđača će se izvršiti nakon provjere njihovog boniteta i kvaliteta, ali i provjere banke koje nude garancije na iznose za kupovinu”, rekao je Savo Ševaljević, stečajni upravnik “Vrbasa”.

Procijenjena vrijednost cjelokupne imovine DI “Vrbas” iznosi 24,5 miliona KM, a ona se neće moći prodati ispod početne prodajne cijene koja iznosi deset miliona KM.

Ševaljević očekuje da će se nakon pooštravanja uslova na licitaciji pojaviti samo ozbiljni ponuđači koji misle zadržati osnovnu djelatnost ove kompanije.

DI “Vrbas” je u protekle tri licitacije bio “žrtva” ponuđača iz Bugojna, Nedžada Hozića i Ivice Draguna, koji su uvijek iznova mogli učestvovati u nadmetanju, iako su radnici te posrnule banjalučke fabrike od početka sumnjali u njihov kredibilitet nazivajući ih “mešetarima”.

“Vrbas” su ljetos, između ostalih, obilazili predstavnici švedske kompanije za proizvodnju namještaja IKEA, ali do konkretizacije saradnje još nije došlo.

U “Vrbasu” je od septembra prošle godine ponovo pokrenuta proizvodnja u okviru koje je zaposleno 100 radnika, od ukupno 600 koliko ih je radilo prije otvaranja stečaja, a fabrika je uprkos stečaju napravila promet od milion KM.

Izvor:Nezavisne N.

Ostavite komentar »