“Niskogradnja” kupila Drvnu industriju “Vrbas”

11/30/2007 0

Kompanija "Niskogradnja" iz Laktaša pobijedila je na četvrtoj stečajnoj licitaciji za kupovinu imovine Drvne industrije "Vrbas" ponudivši 18.175.000 KM.

Niže ponude dostavili su firma "Pevec" iz Banjaluke 13.513.000 KM, "Fao West" iz Banjaluke 12.850.000 KM i "Sloboprom" iz Lončara 12.100.000 KM. Najmanji iznos od 11.010.000 KM ponudila je kompanija "Proinvest Consalting" iz Nove Topole.

"Niskogradnja" je za učešće na licitaciji obezbijedila i bankarsku garanciju Raiffeisen banke na deset odsto iznosa od cijene koju je ponudila za "Vrbas", a obavezala se i da će u roku od tri mjeseca zaposliti 200 radnika, te zadržati i proširiti djelatnosti fabrike, pišu Nezavisne.

"Uradićemo daleko više od onoga što smo bili obavezni ponuditi na licitaciji. 'Vrbas' će postati jedan evropski kolektiv, jer se radi o jednoj od najmoćnijih fabrika ove regije, rekao je poslije licitacije Dragiša Kalinić, direktor preduzeća "Rotas", čiji je većinski akcionar Ljubomir Ćubić, vlasnik "Niskogradnje".

Četvrta licitacija za DI "Vrbas" se odvijala po rigoroznijim pravilima u odnosu na prethodne, tako da su sva preduzeća kovertirano dostavila svoje ponude, a za učešće na licitaciji su bili dužni uplatiti depozit u inosu od 50.000 KM.

"Vrbas" je na prethodnim nadmetanjima bio meta raznih špekulanata, uglavom iz Bugojna, koji su koristeći slabe uslove za učešće licitirali i sume od preko 20 miliona KM, koje nikada poslije nisu uplaćivali.

Stečajni upravnik DI "Vrbas" izrazio je juče nadu da će ta fabrika vremenom postajati sve snažnija i zasijati nekadašnjim sjajem iz vremena kada je bila ponos Banjaluke.

On je ocijenio da je ponuđena cijena za "Vrbas" izuzetno dobra, posebno ako se, kako kaže, uzmu u obzir politička situacija i lomovi na berzi.

"Ako kupac nastavi dosadašnju proizvodnju, firma ima dobre šanse za razvoj. Sada u njoj, iako je u stečaju, radi 26 radnika i jedna je od rijetkih koja nema apsolutno nikakvih dugovanja, a nedavno smo osvajali i sajamske nagrade", istakao je Drenko Kovačević, radnik koji već 20 godina hljeb zarađuje u DI "Vrbas".

Ostavite komentar »