Akcija “Kad bi hljeba bilo više” uspješno realizovana

11/14/2007 0

Akcija "Kad bi hljeba bilo više", u organizaciji Odbora Eparhije banjalučke za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji uspješno je završena, a prikupljenih 98 tona materijalnih sredstava i više od dvadeset hiljada evra dostavljeni su Srbima koji žive u enklavama te pokrajine, izjavio je protojerej-stavrofor Jovan Lazičić.

On je na konferenciji za novinare rekao da je ova akcija organizovana kako bi Srbi na Kosmetu, koji žive u veoma teškim uslovima, "gladni i nesigurni i koji biološki ne mogu opstati bez pomoći izvana, lakše prebrodili zimu". Protojerej Lazičić rekao je da na Drini konvoj od četiri šlepera pomoći i određenim brojem pratećih automobila na carinama nije imao nikakvih problema, da su ih propuštali prije reda, a potrebne kontrole kratko su trajale.

"Na administrativnoj liniji na Kosovu dočekala nas je veća patrola kosovske policije, vjerovatno, instruisana od viših vlasti, koja je od nas tražila sve i svašta, misleći da prevozimo možda nešto nedozvoljeno. Kada ništa sumnjivo nisu pronašli, morali su nas propustiti dalje", dodao je proto Lazičić.

On je naveo da je tokom boravka na Kosovu i Metohiji od 8. do 12. novembra pomoć podijeljena u Gračanici, Ropotovu, Prekovcima, gdje je osveštana i novootvorena pekara "sa prvim ispečenim hljebom od brašna koje je dostavljeno", te Novom Brdu, Kosovskoj Kamenici i Gnjilanima, a pokloni su uručeni i manastirima Visoki Dečani, Pećka patrijaršija i Banjska.

Član ovog Odbora Predrag Adamović rekao je da žiro-račun za prikupljanje novčane pomoći Srbima sa Kosmeta i dalje ostaje otvoren, a Odbor još radi, te da će o narednim aktivnostima javnost biti pravovremeno informisana. Prvobitno je bilo zamljišljeno da akcija "Kad bi hljeba bilo više" bude provedena na području Eparhije banjalučke, ali da su se, zbog velikog interesa, u akciju uključili pojedinaci, ustanove i institucije iz cijele Republike Srpske.

Od 11. oktobra, kada je akcija počela, do 2.novembra prikupljeno je 48 tona brašna, 18 tona krompira, osam tona ulja, tri tone šećera, dvije tone riže, konzervi, raznih slatkiša, sredstava za higijenu, školskog pribora, igračaka, kao i određena količina novčanih sredstava putem žiro-računa namjenski otvorenog.

Ostavite komentar »