Banjaluka prihvatila saradnju na pripremi za fondove EU

12/11/2007 0

Skupština Banjaluke danas je prihvatila Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji ovog grada i Međunarodne međuvladine organizacije ”Evropska ekspertska grupa”, kojim je ova organizacija ovlaštena da pripremi i u ime Banjaluke kandiduje projekte za bespovratna sredstva EU u iznosu 19.000.000 evra.

”Evropska ekspertska grupa” pripremiće i kandidovaće projekte ”Izgradnje kanalizacija i tretmana otpadnih voda uzvodno od vodozahvata i fabrike vode u Novoseliji”, ”Sanacije i proširenja deponije u Ramićima”, ”Restauracije tvrđave Kastel” i projekat ”Inovativni centar Banjaluka”.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović rekao je novinarima da se ukazala mogućnost da, iako BiH nije članica EU, budu kandidovani određeni projekti i da postoji velika vjerovatnoća da oni budu prihvaćeni, te odobreno 19.000.000 evra bespovratnih sredstava.

”Ukoliko svi projekti budu odobreni, a načelno su već prošli određenu selekciju, Banjaluka bi dobila bespovratna sredstva, uz obavezu da po odobrenju sredstava i prihvatanju projekata, uplati obaveznu kotizaciju u iznosu od 760.000 evra”, rekao je on.

On je istakao da se projekti mogu kandidovati do kraja decembra, te da se rezultati mogu očekivati u februaru 2008. godine.

Davidović je pojasnio da Banjaluka nema nikakvu obavezu prema ”Evropskoj ekspertskoj grupi”, naglasivši da ta organizacija, vjerovatno, svoje troškove nadoknađuju na drugi način, a gradu pomaže u adekvatnoj pripremi projekata i dokumentacije na način prihvatljiv kod evropskih institucija.

Gradska Skupština danas je odobrila 210.000 KM Gradskoj izbornoj komisiji za pokriće dodatnih troškova za pripremu i provođenje prijevremenih izbora za predsjednika RS u osnovnoj izbornoj jedinici – gradu Banjaluka.

Odbornici su donijeli i Odluku o odobravanju 20.300 KM Rafting klubu ”Kanjon” Banjaluka na ime troškova kotizacije za organizaciju Svjetskog prvenstva u raftingu 2009. godine.

Ostavite komentar »