Ruski naftaši žele graditi pumpe i terminale u BiH

12/13/2007 0

Ruska naftna kompanija "Lukoil" izrazila je namjeru da u BiH ostvari dugoročnu saradnju i ulaganja u ovom biznisu, saopšteno je poslije sastanka zvaničnika Vlade FBiH i "Lukoila".

"Lukoil", koji zapošljava 230.000 radnika na tržištima širom svijeta, sa dobiti od osam milijardi američkih dolara godišnje, planirao je, kako se navodi, snabdijevanje tržišta BiH naftom po evropskim standardima kvaliteta, izgradnju terminala, benzinskih pumpi i kupovinu dijela postojeće distributivne mreže.

Predstavnici ''Lukoila'', koje su predvodili njeni prvi potpredsjednici N. T. Čorni i A. A. Moskalenko, istakli su u razgovoru s premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem i resornim ministrom Vahidom Hećom namjere da u BiH razviju partnerske odnose i doprinesu bržem zapošljavanju.

Branković je predstavio sagovornicima interes FBiH da u ovom sektoru osposobi terminale koji su u vlasništvu države i obezbijedi da se transport nafte i naftnih derivata u najvećem dijelu preorijentiše na željeznicu.

On je naglasio da se izgradnjom autoputa na koridoru 5c otvara mogućnost ostvarenja značajnih prihoda od prodaje zemljišta u toj zoni za gradnju servisne mreže, kao što su pumpe, servisi i ugostiteljski objekti, te istakao da bi tim sredstvima dijelom bila finansirana gradnja autoputa.

Branković je dodao da će za prodaju ovih zona biti raspisan međunarodni tender, što je prilika i za ''Lukoil". Branković i Hećo razgovarali su s predstavnicima "Lukoila" o namjerama ove velike kompanije da ulaže u naftni sektor u BiH, pišu Nezavisne novine.

Ostavite komentar »