Besplatno testiranje na HIV i AIDS

12/04/2007 0

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a, juče je u Banjaluci svečano otvoren Centar za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV i AIDS, u kojem će testiranje biti besplatno i potpuno anonimno.

Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, očekuje da će otvaranje Centra omogućiti svima koji su zainteresovani ili imaju potrebu za dodatno testiranje, da to urade na najbolji mogući način, budući da će biti ispoštovane sve norme i principi kako bi se uvažila privatnost svake osobe.

"Moguće je da će se pojaviti veći broj oboljelih, u odnosu na onaj koji trenutno imamo evidentiran", kazao je Škrbić.

Nešad Šeremet, voditelj programa za borbu protiv HIV-a i AIDS-a ispred UNDP-a, rekao je da je BiH, zahvaljujući entitetskim ministarstvima zdravlja i socijalne zaštite, koja blisko sarađuju sa nevladinim sektorom, u Global fondu prepoznata među 120 zemalja kao jedna od najuspješnijih u sprovođenju aktivnosti u borbi protiv ove bolesti.

"Najbolja potvrda je to što smo od Global fonda dobili 11 miliona dolara za implementaciju ovog projekta", istakao je Šeremet. Janja Bojanić, načelnik Službe za epidemiologiju pri Institutu za zaštitu zdravlja RS, kazala je da će Centar, jedan od 13 ovog tipa u BiH, radnim danima raditi u poslijepodnevnim časovima, te da će obučeni medicinski timovi sa potencijalnim kandidatima raditi u tri faze i to savjetovanje prije testiranja, samo testiranje i savjetovanje poslije testiranja.

"Najbitnije je naglasiti da je svaka posjeta Centru anonimna i besplatna te da za pristup savjetovanju nije potrebna nikakva uputnica. Još jednom bih pozvala sve da dođu i testiraju se", rekla je Bojanićeva. Dodala je da bi do kraja sedmice trebalo da bude otvorena telefonska linija na koju će moći da se jave svi zainteresovani.

Renoviran dio Klinike za infektivne bolesti Zahvaljujući implementaciji programa Global fonda, a posredstvom UNDP-a, juče je otvoren renovirani dio Klinike za infektivne bolesti KC-a Banjaluka, koji je posvećen prevenciji, dijagnostici i terapiji HIV infekcije, ali i drugih infektivnih i neinfektivnih oboljenja kod ljudi. Zdravka Kezić, načelnik Klinike za infektivne bolesti, napomenula je da na Klinici postoje savjetovališta za one koji boluju od hepatitisa B i C, te za one koji žive sa HIV-om i sve koji se žele testirati na ove bolesti. "Klinika je, pored toga što je renovirana, dobila i dva veoma vrijedna aparata koja će nam pomoći u dijagnostici mnogih infektivnih i neinfektivnih bolesti", kazala je Kezićeva.

Dodala je da je cijeli projekat renoviranja i nabavke koštao oko 100.000 dolara, a u njemu su sa dijelom sredstava učestvovali Fond zdravstvenog osiguranja RS, Ministarstvo za omladinu, porodicu i sport RS, te "Tržnica" Banjaluka.

 

izvor: Nezavisne novine 

Ostavite komentar »