Ko će biti novi stanar predsjedničkih odaja?

12/06/2007 0

Još jedna izborna trka je započela. I od ovih izbora očekujemo dosta obećanja, rasprava i optužbi.

Prema rezultatima internet ankete na našem portalu www.intermezzo.ba izdvojila su se tri glavna kandidata za novog predsjednika RS – nasljednika pokojnog dr Milana Jelića.

Mladen Ivanić, Rajko Kuzmanović i Ognjen Tadić izdvojili su se daleko ispred konkurencije. "Intermezzo" je proveo anketu među uticajnim medijskim ličnostima koji već godinama prate i analiziraju politička zbivanja u RS i BiH. Pitanje je bilo jednostavno – "Šta mislite o kandidaturi ove trojice političara i kako bi ocijenili njih kao političke ličnosti?"

Goran Mihajlović
urednik u "Press-u"

Rajko Kuzmanović
Mislim da će Kuzmanović pobijediti na izborima i to zbog glasačke mašine SNSD-a koja je neprikosnovena, a što se tiče njegovih kvaliteta mislim da je on najslabiji od ta tri kandidata i najnekvalifikovaniji za taj posao. On je navikao na kabinetski i akademski rad. Mislim da se neće snaći u ulozi predsjednika i da se ne snalazi uopšte u politici.

Mladen Ivanić
Ivanić je sposoban političar sa velikim iskustvom, čak i predratnim, a naravno i posljeratnim. Bio je i predsjednik Vlade, pa ministar spoljnih poslova, a ima i veoma dobre veze u tom diplomatskom i političkom svijetu. Problem mu je ta partija koja je stalno uz vlast. Veže se za SDS kad je na vlasti, pa za SNSD kad je SNSD na vlasti i problem mu je i ta optužnica za kriminal u "Srpskim šumama". Mislim da će to posebno Ognjen Tadić koristiti u svojoj kampanji, da će postaviti pitanje: "Šta ako ovaj čovjek pobijedi na izborima i bude proglašen krivim, istovremeno, da li to znači da će nam predsjednik ići na robiju?"

Ognjen Tadić
Ognjen je talentovan i mlad političar sa već relativno velikim iskustvom iza sebe. Glavni problem je to što dolazi ispred SDS-a koji već neko vrijeme slabo stoji. Mislim da će naročito privući mlađe glasače na izborima, koji u Kuzmanoviću ne vide taj lik predsjednika, dok u Ivaniću već vide čovjeka koji je stalno na vlasti pa im je i dosadio.

Dragan Jerinić
urednik "Nezavisnih novina"

Rajko Kuzmanović
On nema neko veliko političko iskustvo. Taj čovjek je proveo cijeli život u nauci i kao takav je stekao značajnu karijeru. Veoma je ugledan profesor u BiH, a i predsjednik je Akademije nauka i umjetnosti RS. Vjerovatno je to i bio odlučujući faktor da SNSD i SPRS kandiduju Rajka Kuzmanovića kao čovjeka koji će, ako pobijedi na izborima, objediniti sve političke snage i kao čovjek sa ogromnim životnim iskustvom dati dodatnu garanciju stabilnosti RS.

Mladen Ivanić
Radi se o veoma iskusnom političaru. U posljednjih 10-tak godina on je obilježio političku scenu BiH i RS kao čovjek koji je pokušavao da traži kompromisna rješenja u BiH. Formirao je i svoju političku partiju koja ima konstantan broj biračkog tijela i ona kao takva je igrala i igra određenu ulogu na političkoj sceni RS i BiH. On veoma dobro poznaje političke prilike u BiH i RS i vjerovatno veoma mnogo računa na to svoje iskustvo da bi mu to moglo pomoći kod glasača. On se u ovoj političkoj krizi ponio veoma čvrsto na poziciji RS i vjerovatno ga je to koštalo politički montirane prijave za "Srpske šume", jer da nije politička ne bi bila podignuta u ovom trenutku. Mislim da on to treba da iskoristi da aktivira svoje birače.

Ognjen Tadić
Gospodin Tadić ima respektabilno političko iskustvo. To je političar koji je veoma mlad ušao u politiku, bukvalno sa 18 ili 19 godina u poratnom periodu. Njegov jedini nedostatak su zapravo njegove godine. On je mlad političar da bi bio na takvoj funkciji koja ima, da se tako izrazim, više protokolaran karakter nego što ima, na primjer, funkcija predsjednika Vlade. Vjerujem da će gospodin Tadić imati svoju određenu stabilnu glasačku publiku.

Slobodan Vasković
urednik u magazinu "Patriot"

Rajko Kuzmanović
On, nažalost, nema nikakvu političku prošlost i njegova politička težina je ravna nuli. On ima karijeru u nauci, to nije sporno, ali to nije dovoljno da bi on kvalitetno obavljao funkciju predsjednika. Ukoliko on pobijedi, a to je realno, funkcija predsjednika republike izgubiće svaku političku težinu i postaće protokolarna što je katastrofa za Republiku Srpsku. Treba istaći da je Kuzmanović prestar za funkciju predsjednika i ne može joj dati ništa novo, dok je Ognjen Tadić premlad. Nije u redu ni da se ijedan od njih na toj značajnoj funkciji uče politici.

Mladen Ivanić
Ivanić je najkompletniji kandidat, i u političkom i u biološkom pogledu. On je jedini koji iza sebe ima značajan politički background koji se sadrži u činjenici, između ostalog, da je bio premijer, da je u tom periodu učestvovao u donošenju jakih zakona i uspostavljanju važnih institucija kao što je Poreska uprava i promjena poreskog sistema, ili kao što je uspostava za indirektno oporezivanje BiH. Naravno, Ivanić je bio i ministar inostranih poslova i predsjednik jedne partije koja je ključna već dugi niz godina u BiH. Optužnica protiv Ivanića uopšte neće uticati na rezultat izbora, njega svi građani doživljavaju kao žrtvu, a ne kao nekoga ko je odgovoran za ono što mu se stavlja na teret. Ivanić inače ima veoma udobnu situaciju, jer on treba samo da prebaci rezultat PDP-a na prošlim izborima, što će i uspjeti – najmanje dvostruko. Tako da se on zapravo može doživjeti kao neka vrsta pobjednika samih izbora.

Ognjen Tadić
Što se tiče Ognjena Tadića, on jeste političar za kojeg bi se moglo reći da je u zamahu, međutim, on nema nikakav politički background, a on se bavi kratko politikom. Znači on nema ništa u svojoj političkoj karijeri na šta bi se mogao osloniti i reći da je nešto konkretno uradio. On je u jednoj stranci koja je u potpunom raspadu i rasulu. Odgovorno tvrdim – on nije kandidat za predsjednika nego je žrtva SDS-a na predsjedničkim izborima pošto se niko drugi iz vrha te stranke sa dužim stažom u SDS-u, a Ognjen je tamo svega godinu i po dana, nije usudio kandidovati svjesni da će biti teško poraženi. Ognjen Tadić ima najtežu situaciju, jer on treba da bi pokazao da je validan kvalitet, da dostigne rezultat Dragana Čavića, bivšeg predsjedničkog kandidata SDS-a, koji je osvojio 160.000 glasova. Mislim da je to jednostavno nemoguća misija, a sve ispod toga je debakl, i po SDS, i po samog Tadića. On se zapravo takmiči sa Čavićem što je, po njega, katastrofalno.

Svetlana Cenić,
ekonomski analitičar

Rajko Kuzmanović
Za mene je iznenađenje da se za predsjednika kandiduje čovjek sa 76 godina nakon neke akademske karijere. Mislim da to ne doliči jednom akademiku. Treba se zapitati koliko je republici u ovom trenutku potreban jedan čovjek lošeg zdravstvenog stanja. Malo je to i iznenađenje. Ja ne znam šta je SNSD podržavajući g. Kuzmanovića mislio pod time, odnosno g. Dodik čiji je Kuzmanović lični izbor. Da li je to trebalo da znači da postoje gazda i Akademije nauka i umjetnosti RS i jednog akademika, što mislim da svima stvara jedan otužan ukus u ustima jer ipak bar treba nauku malo odvojiti. Izgleda da g. Dodik stavlja pod kontrolu sudstvo, izvršnu vlast, zakonodavstvo, a sad je na red došla i Akademija plus kabinet predsjednika.

Mladen Ivanić
Mene od g. Ivanića više ništa ne čudi. Mnogo puta je PDP molio g. Ivanića da se kandiduje za predsjednika, pa tako i na prošlim izborima – a on je izabrao jednu komforniju varijantu, a i glasovi su to pokazali, dobio je hiljadu i nešto glasova, odnosno jedva da je ušao u parlament. Sada, naravno, hoće da iskoristi monenat i priču o politički montiranoj optužnici plus činjenicu o razlici u godinama. Onaj ko pogleda na lijevu i desnu stranu, mada se više ne zna šta je lijevo a šta desno, vjerovatno bi trebao da u sredini vidi g. Ivanića. Ne znam još na koju sve funkciju g. Ivanić nije pretendovao, kraći je popis funkcija na kojima nije bio ili pretendovao. Žao mi je što je svoju struku davno stavio pod noge, pa sad daje neka ekonomska objašnjenja koja nemaju veze sa stvarnošću. Mi smo svi nekad vjerovali da će g. Ivanić donijeti neke promjene, ali to se nije ostvarilo. Ovdje je vrlo kratko pamćenje ljudi, a trebalo li podsjećati kakve su teške riječi pale između g. Ivanića i g. Dodika, a sada kao da su sijamski blizanci ili kentaur "Milemlađo", s tim što g. Mile vodi prednjicu, a g. Ivanić onaj zadnji dio. Narod je davno zaboravio i te priče o Kristal banci i o kojekakvim "dilovima" u kojima je njegova partija bila jako dobro pozicionirana na pozicijama gdje su pare. Interesantno je to kako ovaj narod ima kratku pamet, ali to pokazuje da nam je godinama ispiran mozak pa ko se odupro tome i dalje dobro vidi, a ko nije on će kao ovca da ide da glasa kako mu kažu ili će mu dati 20 KM koliko je uobičajeno, pogotovo u SNSD-u i PDP-u u zadnje vrijeme. Bila je tu i priča o bankama, i o "Biraču", ali ko o tome priča. Nemam ja mnogo nade ni u neku pravdu dok ovdje ne počne da duva dobra promaja koja će da pokupi smeće koje se na vrhu nakupilo.

Ognjen Tadić
G. Tadić jeste mlad, veoma ambiciozan, ali mislim da će mu ambicija nadrasti mogućnosti. Mislim da bi, ako već želi da bude predsjednik, trebao da promijeni retoriku osim one uobičajene pjesmice o Dejtonskom mirovnom sporazumu i srpskom narodu. Ovdje žive i neki drugi narodi i živjeli su oduvijek. Pošto i on sam dolazi iz Sarajeva, ne znam šta ćemo sa onim Srbima koji žive tamo, da li njih da podavimo i da li se treba boriti i za njih ili treba samo reći gdje je Dejtonska ogradica i samo postoji Republika Srpska, Dejton i srpski narod. Za mladog čovjeka mislim da to nije primjereno, a g. Tadić je prošetao i kroz radikale, i one "tvrde" i one "ovakve-onakve" i evo sad je u SDS-u. Mislim da treba da prilagodi svoju priču funkciji na koju pretenduje. Prednost mu je mladost, a sve ostalo je veliki nedostatak.

Tanja Topić,
politički analitičar

Rajko Kuzmanović
Gospodin Kuzmanović dolazi iz jedne zajednice koja možda nema baš previše veze sa realnošću u BiH, imam utisak da je Kuzmanović suviše intelektualan za prosječnog glasača u RS. Naravno, to može biti osvježavajuća okolnost ako iza njega stoji lider vodeće stranke, a zahvaljujući tome bi on i mogao dobiti izbore.

Ognjen Tadić
On je energičan mlad čovjek, vrlo oštrog jezika. Moj je utisak da uživa veliki ugled, pogotovo među mlađom populacijom. Ono što se za ovu funkciju traži jeste biti dovoljno dobar Srbin, a Tadić je član SDS-a i pokazao je da mu toga ne manjka. Ono što može biti njegova prednost u odnosu na Kuzmanovića je njegova oštrost i mladost, što opet za neke druge glasače može biti mana jer je suviše mlad.

Mladen Ivanić
U sukobu između te mladosti i intelektualnosti najviše bi mogao profitirati upravo Ivanić. U jednom normalnom demokratskom svijetu sama činjenica da je protiv njega podignuta optužnica bila bi dovoljan indikator građanima da ne glasaju za njega. Međutim, ja mislim da to neće biti u ovom slučaju presudno. Gospodin Mladen Ivanić je u političkim vodama već dugo vremena tako da bi u cijeloj ovoj situaciji mogao profitirati.

Bakir Hadžiomerović,
urednik informativnog programa FTV

Rajko Kuzmanović
Moje informacije mi govore da se po pitanju kandidature Rajka Kuzmanovića za predsjednika RS radi zapravo o kompromisu između Nebojše Radmanovića i Milorada Dodika. Budući da sam siguran da između njih dvojice već počinju izbijati prvi problemi, izbor je pao da kandidat SNSD-a bude nestranačka ličnost. Mislim da bez obzira na to što će Kuzmanović vjerovatno pobijediti na ovim izborima – on je zapravo najgora opcija za građane RS. Prije svega, uvažavam njegovo akademsko zvanje kao što uvažavam i njegove godine, ali ja mislim da u ovakvoj situaciji postaviti za predsjednika jednog BH entiteta osobu koja ima preko 70 godina je ili stvar trulog kompromisa ili neozbiljan potez.

Mladen Ivanić
Radi se o iskusnom političaru čiji mi se predizborni plakat sa četiri "S" nimalo ne sviđa. Budući da g. Ivanića lično poznajem znam da on nije osoba kakvom se želi predstaviti, mislim da to nije ono što će mu pomoći da pobijedi na ovim izborima. Mislim da mu zapravo čitava ova situacija oko kandidature apsolutno nije trebala, jer generalno "propališe" neki svoj politički imidž koji ima.

Ognjen Tadić
Iskreno da kažem ovaj kandidat mi se ponajviše sviđa. Daleko od toga da je to zbog njegove političke retorike, već upravo zbog toga što je mlad i brzo misli. Možda bi mogao smanjiti svoju nervozu na TV nastupima. Mislim da pred njim stoji dobra politička budućnost. Siguran sam da i Tadić ne bi bio toliko radikalan da i političke prilike u BiH, nažalost, nisu takve kakve jesu.

Intermezzo tim

Ostavite komentar »