Političari koji se svađaju sa Srbijom nisu za evropski put BiH

12/16/2007 0

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da sarajevski političari koji se "svađaju" sa Srbijom nisu za evropski put BiH i da im mora biti jasno da su dobri odnosi sa Beogradom presudni za smirivanje stanja u BiH.

"Hoće li oni to shvatiti ili neće, niko ne može reći" – rekao je Radmanović za beogradsku "Politiku", navodeći da su dobri odnosi sa susjednim državama jedan od uslova za evropske integracije. On je naglasio da sarajevski političari moraju uvažiti da je Republika Srpska 49 procenata BiH i da Srbi, dakle isti narod koji živi u Srbiji, čine više od trećine bosanskohercegovačkog stanovništva.

"Isto tako, moraju se pomiriti sa činjenicom da je Srbija, od svih bivših jugoslovenskih republika, najveća, najmnogoljudnija i sa najvećim ekonomskim potencijalom"  istakao je Radmanović.

On je dodao da ekonomija daje nadu da će se odnos federalnog dijela BiH prema Srbiji promijeniti, jer Federacija BiH ima povoljniji spoljnotrgovinski bilans sa Srbijom nego RS.

Radmanović je rekao da suštinski nema otvorenih pitanja između BiH i Srbije, osim u jednom malom dijelu granice, ali zato ima mnogo izmišljenih problema, među kojima dominira različito tumačenje nedavne prošlosti, pokušaj jednostranog otkazivanja Sporazuma o dvojnom državljanstvu i negiranja prava RS na specijalne veze sa Srbijom. "Sa Hrvatskom imamo suštinske probleme koje ne rješavamo, ali nemamo tešku retoriku. Sa ovom zemljom sporna je granica na moru i rijeci Uni, korišćenje Luke Ploče, a neriješeno je i pitanje imovine BiH u ovoj državi koja je procijenjena na 1,5 milijardu maraka, dok je vrijednost njene imovine u BiH oko 200 miliona maraka"  navodi Radmanović.

Prema njegovim riječima, u BiH je sve podijeljeno na najmanje tri dijela, pa su tako i odnosi sa komšijama podijeljeni. "Dio političara ne želi da popravi odnose sa komšijama, dio bi da sa svima u najmanju ruku bude korektan, a dio misli da sa jednima treba biti u dobrim, a sa drugima u lošim odnosima. Ne računajući političare iz RS, Srbija se stalno optužuje za agresiju, genocid i miješanje u unutrašnje odnose BiH" – kaže Radmanović.

Ostavite komentar »