Video nadzor na ulicama

12/06/2007 0

Saobraćaj u Banjaluci uskoro bi trebao da bude bezbjedniji i bez većih gužvi, a u toku je izrada projektne dokumentacije za uvođenje centra za regulisanje saobraćaja kojom se predvidja upravljanje semaforima sa jednog mjesta.

Prema riječima Nedeljka Vučena, šefa Odsjeka za saobraćaj, analizom saobraćaja na području grada utvrđeno je nekoliko problema: stvaranje uskih grla, povećanje vremena putovanja, smanjenje stepena bezbjednosti kao i povećanje štetnih gasova i buke.

Centar za regulisanje saobraćaja bi trebalo da umanji ove probleme i unaprijedi saobraćajni sistem u potpunosti. "Ovaj projekat, između ostalog, podrazumijeva rekonstrukciju postojećih i opremanje novih raskrsnica sa semaforima i kontrolorima, uvođenje video-nadzora, te poboljšanje uslova za odvijanje saobraćaja u samom gradu kao i na prilaznim magistralnim i regionalnim putevima", rekao je Vučen banjalučkom "Fokusu". Projekat će se relizovati u fazama u narednih pet godina.

Nakon izrade projektne dokumentacije uslijediće izbor najoptimalnijeg rješenja, te izbor potrebne opreme i izvođača radova. Svoj interes u formiranju ovog centra prepoznale su i druge institucije. "Vizija grada je da zajedno s MUP-om RS u narednom periodu Grad Banja Luka izgradi moderan i funkcionalan sistem automatskog upravljanja koji podrazumijeva povezivanje semafora preko optičkog linka na centar za automatsko upravljanje i kontrolu saobraćaja", kaže Vučen.

Napominje da je usljed ubrzanog razvoja grada, izgradnje novih saobraćajnica i druge prateće infrastrukture, neophodno predvidjeti povezivanje novih samaforizovanih raskrsnica i treptača. Osim raskrsnica namjera grada je i postavljenje video-nadzora na javnim površinama i objektima od značaja kao što su zgrada vlade, opštine, škole, trgovi i parkovi.

Ostavite komentar »