Trgovinske radnje se pridržavaju novog radnog vremena

01/04/2008 0


Gradska inspekcija u Banjaluci utvrdila je da se veći broj vlasnika trgovinskih radnji na području grada pridržava nove Odluke o radnom vremenu koja je stupila na snagu 1. januara – izjavio je novinarima načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banjaluka Novak Petraš.

On je rekao da je Gradska inspekcija 2. januara bila na terenu kako bi provjerila da li se poštuje nova odluka i apelovao na vlasnike trgovinskih radnji da se upoznaju sa Odlukom, jer će inspekcija već od ove nedjelje češće kontrolisati radno vrijeme.

“Novčanom kaznom od 500 do 3.000 KM biće kažnjeno pravno lice ako na uočljiv način ne istakne i ne pridržava se propisanog početka i završetka radnog vremena”, rekao je Petrač novinarima.

Načelnik Odjeljenja komunalne policije Dragan Lukač naglasio je da će Komunalna policija, zajedno sa Inspekcijom vršiti redovne kontrole s ciljem zaštite prava radnika.

Od 1. januara u primjeni je nova Odluka o određivanju radnog vremena trgovinskih i zanatsko-preduzetničkih radnji na području grada, prema kojoj je radno vrijeme zanatskih, trgovinskih, zanatsko-uslužnih i zanatsko-trgovinskih radnji u zimskom periodu od sedam do 22 časa, a u ljetnom periodu od sedam do 23 časa.

Načelnik Odjeljenja za privredu Administrativne službe grada Banjaluka Miloš Komljenović izjavio je danas da, prema ovoj odluci, vlasnik radnje u okviru radnog vremena može slobodno organizovati svoje poslovanje u jednokratnom ili dvokratnom radnom vremenu, koje ne može trajati manje od osam časova radnim danima.

“Izuzetak od odredbi čine zanatsko-pekarske radnje, dragstor i trgovinski objekti sa pretežno prehrambenim proizvodima u autobuskoj i željezničkoj stanici čije je radno vrijeme od 00.00 do 24.00 časa radnim danom i nedjeljom”, rekao je Komljenović.

On je dodao da će trgovine, prema ovoj Odluci, ubuduće nedjeljom moći da rade od sedam do 12 časova, cvjećare od osam do podne, dok je za velike markete predviđeno radno vrijeme od osam do 20 časova.

Komljenović je naglasio da u dane republičkih praznika, osim pekara, dragstora i trgovina na autobuskoj i željezničkoj stanici, ostale prodavnice neće raditi.

“Za državne praznika koji se obilježavaju dva dana, drugog dana od osam do 12 časova mogu da rade i prodavnice, cvjećare i kiosci”, pojasnio je Komljenović.

Izvor: capital.ba

Ostavite komentar »