RVI najavili za sutra protest na Trgu Krajine

03/25/2008 0

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske organizovaće sutra mirne proteste na Trgu Krajine u Banjaluci, sa zahtjevom da se poboljša status ratnih vojnih invalida i odnos vlasti prema njima.”Savez ratnih vojnih invalida zahtijeva od predsjednika Vlade RS Milorada Dodika povećanje invalidnina za 50 odsto, te povećanje boračkog dodatka”, rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci predsjednik Saveza Goran Ristić.

On je naveo da Savez traži i izmjenu Zakona o pravima boraca, RVI i porodica poginulih boraca, da licima koja ostvaraju pravo na tuđu njegu i pomoć bude priznato socijalno i penziono osiguranje, te isplatu nematerijalne štete.

Ristić je iznio i zahtjev za priznavanje posebnog statusa Saveza, finansiranje Saveza i obezbjeđivanje kancelarije za rad, te da predstavnici ove organizacije budu članovi u svim komisijama koje odlučuju o pravima ove kategorije, te da predstavnik Saveza bude ravnopravan član komisije u Odboru za boračka pitanja Narodne skupštine RS.

”Sa ovim zahtjevima, od kojih sigurno nećemo odustati, idemo pred zgradu Vlade RS”, poručio je Ristić.

On je pozvao sve ratne vojne invalide, učesnike rata i porodice poginulih boraca da se pridruže protestima i da zajedno poruče Vladi RS da je dosta poniženja, da se ovoj kategoriji vrati dostojanstvo i da im se daju sva prava koja im pripadaju prema zakonu.

Ristić smatra da je nehumano da ”Vlada RS sebi povećava plate, gradi zgradu i kupuje avion”, dok "ratni vojni invalidi gladuju", jer se, uprkos stalnom povećanju cijena, invalidnina nije mijenjala u proteklih šest godina.

On je rekao da u će protestima učestvovati ratni vojni invalidi iz Zvornika, Srebrenice, Bratunca, Milića, Skelana, Vlasenice, Osmaka, Bijeljine, Doboja, Petrova, Šamca, Dervente, Prnjavora, Novog Grada, Čelinca, Drinića i Banjaluke.

Planirano je da mirn protest počne u 11.30 časova na Trgu Krajine u Banjaluci.

Izvor: RTRS

Ostavite komentar »