Traže prenos kapitala na Federaciju BiH

04/14/2008 0

Agencija za privatizaciju FBiH podnijela je tužbu kojom traži da kupac 67 odsto kapitala firme "Energoinvest-Comet" Sarajevo bude brisan iz sudskog registra, te da vlasništvo nad ovim kapitalom bude preneseno na FBiH.Ovo je potvrdila Tatjana Kosović, šef Odsjeka za kontrolu ugovora u Agenciji za privatizaciju FbiH (APF).
"Podnesen je i prijedlog za mjeru osiguranja, da ne može biti vršen prenos ovih dionica, odnosno da se ne može njima trgovati na berzi", dodala je Kosovićeva.

Preduzeće "Energoinvest-Comet" privatizovano je 2002. godine, a sud u Sarajevu je 2004. godine donio presudu o raskidu kupoprodajnog ugovora. Međutim, APF je, kako su rekli u ovoj agenciji, morala podnijeti novu tužbu zbog nemogućnosti realizacije presude iz 2004. godine.

Kosovićeva je podsjetila da je u presudi suda navedeno da je Federalna agencija za privatizaciju dužna vratiti cijenu za kupljeni kapital, a kupac pokretnu i nepokretnu imovinu, dok je APF u prijedlogu za izvršenje presude, podnesenom prošle godine, tražila vraćanje kapitala.

"U privatizaciji se ne prodaju stvari, već dionice, i zato je zatraženo vraćanje kapitala. Međutim, sud je prošle godine odbio prijedlog Agencije za izvršenje pravosnažne presude, jer taj prijedlog nije usklađen s presudom", objasnila je Kosovićeva, koja očekuje da će rješavanje tužbe dugo trajati.

Prema informaciji Agencije, raskid ugovora zatražen je 2003. godine, jer kupac nije izvršio obaveze rješavanja radnopravnog statusa preuzetih radnika.

Državni kapital "Energoinvest-Cometa", vrijedan 1,3 miliona KM, kupila je ortačka grupa koju čine Džavid Begović, Erol Redžepagić, Ismet Krušćica i Hodo Suljević.


Zbog neizvršavanja odluke o raskidu ugovora s kupcem "Energionvest-Cometa", u septembru prošle godine bivšem direktoru APF Rešadu Žutiću izrečena je uslovna kazna od šest mjeseci zatvora, s tim da neće ići na izdržavanje kazne ukoliko u roku od godinu ne počini novo krivično djelo.

(capital.ba) 

Ostavite komentar »