“Coca – cola” počela proizvodnju kvasa u Rusiji

04/30/2008 0

Kompanija "Coca-cola" počela je proizvodnju kvasa u Rusiji pod brendom "Kružka i bočka".Tradicionalno bezalkoholno piće "Coca-cola" će proizvoditi u pivari "Samko" u Penzi, gdje je prošle godine proizvedena i probna partija kvasa, i u "Brau Servisu" u Tveru, a po prvi put u svojoj istoriji američka kompanija će za jedan svoj proizvod koristiti tehnologiju fermentacije.

U prvoj fazi, kvas "Kružka i Bočka" će se prodavati  u plastičnim bocama zapremine 1,5 litara.

Eksperti procjenjuju da bi do 2010. godine "Coca-Cola" mogla da postane jedan od lidera na ruskom tržištu kvasa, koje je 2006. godine dostiglo obim od 23 miliona dekalitara.

Vrijednost ruskog tržišta kvasa je procjenjena na 400 miliona dolara, uz očekivani dalji rast za 30-35 odsto godišnje.

Najveće firme za proizvodnju kvasa u Rusiji su "Očakovo", "Borodino", "Peršinj" i "Deka".

"Coca-cola" u Rusiji posjeduje 13 fabrika. U ukupnom prometu kompanije od 24 milijarde dolara rusko tržište učestvuje sa 1,5 milijardi.

U nastojanju da učvrsti pozicije na lokalnim tržištima, "Coca-cola" pokreće proizvodnju tradicionalnih nacionalnih pića, navodi agencija lenta.ru.

Korporacija je tako 1993. godine otkupila brend "limca" pod kojim se proizvodi tradicionalno piće u Indiji, a 1999. pokrenula produkciju nacionalnog pića u Peruu i Čileu pod nazivom "Inka cola".

(capital.ba)

Ostavite komentar »