U Sarajevu održana završna konferencija EU projekata

04/21/2008 0

U Sarajevu je danas održana završna konferencija EU projekta obuke o evropskim integracijama, koji se sastojao od 38 trodnevnih kurseva, koje je pohađalo oko 1.200 državnih službenika.


Glavni cilj projekta je bio pružiti državnim službenicima osnovno znanje o Evropskoj uniji (EU), njenim institucijama i politikama, kao i o trenutnoj poziciji BiH u procesu evropskih integracija, s posebnim naglaskom na ulogu institucija državne administracije u tom procesu.

Svrha projekta je osposobljavanje i obuka državnih službenika kako bi mogli vršiti aktivnosti u vezi s procesom evropskih integracija na osnovu većeg znanja o EU, njenim glavnim principima i politikama, procesu priključenja BiH, pregovorima o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), zakonskom usklađivanju i koordinaciji podrške EU.

"Ovo je samo početak, a naša je želja da državni službenici u BiH budu apsolutno spremni za ulazak u Evropu, onda kada ispunimo sve uslove za to", kazao je novinarima direktor Agencije za državnu službu BiH Jakob Finci.

Predstavnik Evropske komisije (EC) u BiH Ferdinand Kop (Ferdinand Kopp) istakao je da su tokom ove obuke pružena osnovna znanja o EU koja su neophodna svim državnim službenicima u njihovom radu na putu BiH u integracije.

"Ovo je bio izuzetno koristan projekat. Obuka o temi evropskih integracija je samo jedna tema koju smo obrađivali ovom prilikom. U budućnosti ćemo imati obuke iz stranih jezika i drugih srodnih tema koje su neophodne državnim službenicima BiH", kazao je on.

EU projekat obuke o evropskim integracijama je trajao godinu dana, od aprila 2007. do aprila 2008. godine, a finansirala ga je EU sa 500.000 eura.

Glavni korisnik projekta je bila Agencija za državnu službu BiH.

(ONASA)

Ostavite komentar »