Zastupnici PBiH o napadu Bahtića na ekipu FTV

04/23/2008 0

Zastupnik Stranke za BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Adem Huskić je izjavio za Agenciju ONASA da Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, koja je na današnjoj zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta BiH predlagala da Parlament osudi nasilničko ponašanje zastupnika Stranke za BiH Sadika Bahtića prema novinaru i snimatelju Federalne televizije (FTV), "zloupotrebljava ovu situaciju, posebno zbog toga što je Bahtić bio u permanentnom sukobu sa SDP BiH"."Mislim da tom događaju ne treba davati preveliki značaj. Naravno da ne podržavam to što se desilo, jer novinari, kao i svi drugi ljudi, trebaju raditi svoj posao na najbolji mogući način. Mislim i da uvijek postoji podijeljena krivica i ne bih rekao da je Bahtić potpuno kriv i da je novinar potpuno prav", kazao je Huskić, dodavši da je moguće da su ranije postojale tenzije i da je to sada kulminiralo.
       
On je dodao i da je Bahtić odlučio podnijeti ostavku na mjesto člana Predsjedništva Stranke za BiH.
      
 Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković je za Agenciju ONASA kazao da ne podržava inicijativu da se Parlament BiH ograđuje od izjava i ponašanja Bahtića na konferenciji za novinare Stranke za BiH u Bihaću.
       
"Druga bi situacija bila da je Bahtić to uradio kao zastupnik na sjednici Parlamenta BiH", kazao je Novaković.
       
Zastupnik Narodne stranke – Radom za boljitak (NS RZB) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Jerko Ivanković Lijanović je rekao za Agenciju ONASA da misli da je neprimjereno da se vrši bilo kakav pritrisak na medije, a kamoli nasilje, bilo to od građana ili izabranih zvaničnika.
       
"Mislim da bi bilo u redu da se o ovom pitanju raspravlja do detalja u okviru posebne tačke dnevnog reda", kazao je on.
       
Prijedlog zaključaka SDP BiH u kojima je od Parlamenta BiH zatražio da razmotri ovaj slučaj i primijeni odgovorajuće mjere u skladu sa zakonom, Poslovnikom i drugima aktima Parlamenta BiH nije uvršten na dnevni red današnje zajedničke sjednice oba doma Parlamenta BiH u Sarajevu.
       
"U vezi sve učestalijih uskraćivanja informacija, prijetnji i fizičkih napada na novinare u BiH, Parlement BiH osuđuje takvo ponašanja pojedinaca i institucija i odlučno će učiniti sve iz svoje nadležnosti da osigura punu slobodu djelovanja medija kao važnog faktora i preduvjeta prava građana na objektivno i slobodno informiranje kao temeljnog uvjeta demokratizacije bh. društva", navodi se u zaključku koji je predložio SDP BiH.
       
Bahtić, član Stranke za BiH, prošle sedmice je fizički napao novinara i snimatelja FTV Avdu Avdića i Refika Vejsilagića, te ih spriječio da prisustvuju konferenciji za novinare Kantonalnog odbora Stranke za BiH Usnko-sanskog kantona (USK) u Bihaću.
       
Bahtić ne prisustvuje današnjoj zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta BiH.

(ONASA) 

Ostavite komentar »