Ruska rublja postaje najperspektivnija svjetska valuta

05/07/2008 0

Vodeće svjetske banke prepopručile su svojim klijentima da otkupljuju rusku valutu, uverene da je to najunosnije investiciono ulaganje u uslovima koji sada vladaju na svjetskom finansijskom tržištu.Najuticajniji zapadni bankari su uvjereni da će se, po stupanju na dužnost, novi predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev odmah pozabaviti jačanjem nacionalne valute, dok ruski finansijski eksperti ukazuju na povoljnu klimu za strane investicije.

Američke investicione banke "Goldman Saks" i "Meril Linč" i njemačka "Dojče banka" predviđaju da će se vrijednost ruske rublje u odnosu na vodeće svjetske valute povećati za četiri odsto u narednih šest mjeseci, prenosi je agencija Blumberg.

Svjetski finansijski giganti smatraju da će pritisci na Centralnu banku Rusije da dozvoli apresijaciju rublje biti sve veći, pa će ona na kraju to morati da učini, kako bi oslabila inflaciju, čak i uprkos riziku da će time umanjiti zaradu izvoznika nafte i gasa koja, po ocjeni “Meril Linča”, obezbeđuje više od 50 odsto ruskog federalnog budžeta.

Ruska Centralna banka je poslednji put dozvolila rublji da ojača u avgustu 2007. godne, kada je inflacija dostigla 8,5 odsto. Sadašnja inflacija u Rusiji od 13,3 odsto i pet puta  je veća od prosječne inflacije u Grupi sedam (G-7) industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.

(capital.ba) 

Ostavite komentar »