HP kupuje kompaniju EDS za 13,9 milijardi dolara

05/15/2008 0

Američka kompanija "Hjulit-Pakard" (Hewlett-Packard – HP), najveći svjetski proizvođač računara, odlučila je da kupi domaću kompaniju EDS (Electronic Data Systems), koja se bavi pružanjem informatičkih usluga, za 13,9 milijardi dolara u gotovini.


Kupovina kompanije EDS je najveća kupovna HP-a od 2002. godine, kada je ta kompanija kupila domaćeg proizvođača računara "Kompak" (Compaq) za 20 milijardi dolara, prenosi agencija Blumberg.

Nova transakcija će omogućiti kompaniji HP da konkuriše paleti informatičkih usluga koje pruža njen domaći konkurent IBM (International Business Machines).

HP je prošle godine, samo u ogranku informatičkih usluga, ostvario prihod od 16,6 milijardi dolara, dok je EDS u 2007. godini ostvario promet od 22 milijarde dolara, tako da će spajanje te dvije grupacije dovesti do stvaranja giganta koji će biti veliki konkurent IBM-u.

HP planira da transakcija bude završena tokom drugog polugodišta 2008. godine i da zahvaljujući njoj poveća za više od 100 odsto promet svog ogranka za pružanje informatičkih usluga.

HP je objavio da će, po završetku kupovine, kompanija EDS zadržati naziv i sjedište u gradu Planu, na jugu američke savezne države Teksas, a da će na mjestu njenog generalnog direktora ostati Ronald Ritenmajer (Rittenmeyer).

(capital.ba) 

 

Ostavite komentar »