Evropska komisija zadovoljna direktivom o radnom vremenu

06/10/2008 0

Evropska komisija je u utorak pozdravila dogovor zemalja članica EU-a o direktivi o radnom vremenu i pravima privremeno zaposlenih radnika, dok je Evropska konfederacija sindikata (ETUC) kritizirala dogovor o radnom vremenu.


"Ovaj dogovor jača socijalni dijalog i veliki je korak naprijed za evropske radnike. On još jednom pokazuje da se fleksigurnost može provesti u praksi. Stvorili smo više sigurnosti i bolje uvjete za stalne i privremeno zaposlene radnike, a istodobno zadržali fleksibilnost koja je potrebna industriji i radnicima koji žele pomiriti svoj obiteljski i profesionalni život. Lopta je sada na terenu Evropskog parlamenta i iskreno se nadam da će za ovaj dogovor glasati većina", rekao je povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Vladimir Špidla.

Sindikati ne dijele oduševljenje Komisije; njima je prihvatljivo izjednačavanje prava privremeno zaposlenih radnika s njihovim stalno zaposlenim kolegama, ali ne i direktiva o radnom vremenu.

"Direktiva o privremeno zaposlenim radnicima je pozitivna i pokazuje da EU može donijeti zakone koji znače poboljšanje za radnike, suprotno onome što tvrde neki poslovni lobisti. Ali, dogovor o radnom vremenu je krajnje nezadovoljavajući i neprihvatljiv je za ETUC, s obzirom na odredbe koje reguliraju rad na dežurstvu i nastavak izuzeća za Veliku Britaniju. Mi ćemo sada s našim saveznicima u Evropskom parlamentu raditi na tim mjerama", rekao je glavni tajnik ETUC-a John Monks.

Ministri za zapošljavanje i socijalnu politiku zemalja članica EU-a postigli su u utorak u ranim jutarnjim satima na sastanku u Luxembourgu dogovor o pitanjima koja se nalaze na stolu već nekoliko godina.

Dogovoreno je da se u pravima izjednače privremeno zaposleni s njihovim kolegama koji imaju stalni posao, ali nakon što na radnom mjestu provedu najmanje 12 sedmica.

Dogovor o tome je postignut zahvaljujući prošlomjesečnom dogovoru između britanske vlade i sindikata. Velika Britanija, koja unutar EU-a najviše inzistira na fleksibilnosti tržišta radne snage, pristala je na takav kompromis tek nakon što je na domaćem terenu postigla dogovor sa sindikatima.

Što se tiče direktive o radnom vremenu, najspornije pitanje je bilo treba li dopustiti iznimke od 48-satnog radnog vremena, koje koriste Velika Britanija i još neke zemlje koje su u EU ušle 2004. godine i treba li računati i vrijeme provedeno na dežurstvu, kada, naprimjer liječnik ne radi, ali stoji na raspolaganju u svakom trenutku.

Evropski sud pravde još je ranije donio presudu da se vrijeme provedeno na dežurstvu mora računati kao radno vrijeme, stoga je EU dužna promijeniti te odredbe.

Zemlje članice su podijelile to vrijeme "aktivno" i "neaktivno". "Neaktivno" vrijeme je kada radnik na dežurstvu doista ne radi i ne bi se, prema postignutom dogovoru, računalo kao radno vrijeme, no pitanje je da li je to rješenje u skladu s presudom Evropskog suda pravde.

Prema postignutom dogovoru, radnici će moći izabrati da rade duže od propisanih 48 sati ako na to pristanu. Maksimalno će se moći raditi 60 do 65 sati. Sindikati se pribojavaju, prenosi Hina, hoće li radnici, u strahu za svoje radno mjesto, doista moći odbiti poslodavca kada im predloži ugovor s dužim radnim vremenom.

(Fena)

Ostavite komentar »