LINK: Hercegovački med još ne može na tržište EU

08/04/2008 0

Poduzetnici i pčelari iz Hercegovine održali su krajem prošle sedmice sastanak s direktorom Agencije za sigurnost hrane BiH Sejadom Mačkićem, saopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar. 


Tom je prigodom bilo riječi o problematici izvoza meda na norveško tržište i tržište drugih evropskih zemalja, koje je još uvijek zatvoreno za hercegovački med zbog nepostojanja odgovarajuće zakonske regulative.

Tokom sastanka bilo je riječi i o laboratorijima za pregled meda kojih trenutno u BiH imamo ukupno 47.

S tim u vezi, otvoreno je pitanje koje vrste analiza i nalaza se mogu raditi u tim laboratorijima, postoje li jedinstvene baze podataka laboratorija u BiH, te postoji li opasnost da se pri uspostavljanju novih pristupi planski kako bi se izbjegla dupliranja i preklapanja u radu.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH  Sejad Mačkić istaknuo je kako se radi na izradi pravilnika o medu i pravilnika o kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Predsjednik Udruženja LiNK Tomislav Majić  istaknuo je važnost stručnih obuka i usavršavanja pčelara na temu sigurnost meda i zaštite pčela.

Na kraju sastanka zaključeno je kako je važna suradnje udruženja i institucija vlasti po pitanjima donošenje pravilnika o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda, unapređenje laboratorija, certifikacije meda, zaštite zemljopisnog porijekla proizvoda i ostalih pitanja iz domene proizvodnje i prerade meda sa ciljem plasmana na tržite zemalja EU, priopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar. 

(Fena)

 

Ostavite komentar »