Otkrivena organizovana grupa kradljivaca stoke

08/05/2008 0

Policija u Istočnom Sarajevu otkrila je organizovanu grupu koja se bavila krađom stoke na području općina Pale, Sokolac, Rogatica, Istočni Stari Grad, Novo Goražde, Trnovo i Istočno Novo Sarajevo.


Ovlašteni radnici CJB Istočno Sarajevo i Policijske stanice došli su do niza operativnih saznanja i materijalnih dokaza koji ukazuju da su izvršioci navedenih krivičnih djela M.V. (1983.), S.S. (1965.), H.K. (1976.), M.B. (1972.), nastanjeni u Kantonu Sarajevo i A.H. (1985.), nastanjen u Zenici.

Također, u toku operativnog rada, pripadnici kriminalističke policije su došli do saznanja da je H.K. organizovao navedene osobe za izvršenje krivičnih djela.

Planiranom i organizovanom akcijom pripadnika PS Pale i Sokolac, te saradnjom s pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo, 30. jula, lišen je slobode M.V. koji je tokom kriminalističke obrade priznao izvršenje većeg broja krivičnih djela krađe stoke.

Za S.S. i K.H. raspisana je centralna potjernica jer se nalaze u bijegu.

Prema načinu izvršenja krivičnih djela i teritoriji na kojoj su vršili krivična djela, postoji osnovana sumnja da je spomenuta organizovana grupa krajem 2007. i u prvih šest mjeseci 2008.  izvršila 30 krivičnih djela na teritoriji koju pokriva CJB Istočno Sarajevo.

Ukradenu su stoku prodavali na području Kantona Sarajevo osobama čija je identifikacija u toku.

CJB Istočno Sarajevo saopćio je da će nadležnom tužilaštvu dostaviti dopunu izvještaja o rasvjetljavanju 30 krivičnih djela zbog postojanja osnova sumnje da su navedene osobe počinile krivično djelo zločinačko udruženje iz člana 383. Krivičnog zakona RS-a.

(Fena)

Ostavite komentar »