OHR: popis stanovništva samo u jednom dijelu BiH ne bi imao značaj

10/30/2008 0

Popis stanovništva proveden samo u jednom dijelu BiH ne bi imao značaj ni vrijednost za bilo koju instituciju, upozorava Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU (OHR/EUSR), povodom najava RS-a da će provesti popis stanovništva u tom entitetu.


Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić izjavio je Feni kako je popis stanovništva u BiH pitanje političkog dogovora, te da OHR/EUSR podstiče bh. političke lidere da nađu zajednički jezik o ovom pitanju. Brkić također napominje da je popis stanovništva jasan zahtjev Evropske unije.

"Komesar za proširenje EU Olli Rehn izjavio je da postoje određeni podaci koji se moraju prikuputi u okviru popisa, međutim, pitanja koja se odnose na nacionalnu pripadnost, jezik, itd. ne spadaju u ovu kategoriju – prikupljanje ovih podataka je diskreciono pravo država", navode u OHR/EUSR-u.

Zvaničnici iz RS-a predlažu da se umjesto popisa stanovništva uvede sistem centralnih registara.

Najavljuju da je taj entitet već ušao u proceduru uvođenja sistema centralnog registra stanovništva, uz stav da ne odustaju od evidencije o vjerskoj, nacionalnoj i jezičkoj pripadnosti.

(Fena)

Ostavite komentar »