Potpisan dokument za jačanje međukulturalnog razumijevanja u BiH

10/28/2008 0

Predstavnici BiH, Razvojnog programa UN-a u BiH, UNESCO-a i UNICEF-a potpisali su danas u Sarajevu zajednički programski dokument o razumijevanju namijenjen jačanju međukulturalnog razumijevanja u BiH.


Riječ je o projektu s budžetom od osam milona dolara koje je osigurala Kraljevina Španija i omogućit će unapređenje zakonskog okvira i javnih politka u sektoru kulture.

Predviđena je podrška našoj zemlji u vezi s razvojem sektora kulturne industrije, turizmom, obrazovanjem, jačanjem tolerancije prema različitosti, zaštitom kulturnog naslijeđa i iskorištavanja kulturnih potencijala za razvoj.

Ovaj dokument su potpisali ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, rezidentna predstavnica UNDP-a Christine McNab, direktor UNESCO-a Engelbert Rouss, rezidentni predstavnik UNICEF-a June Kunigi i zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Armin Sirćo.

Istaknuli  su da ovaj projekt zagovara uspostavu bh. kulturne politike koja će kulturu vidjeti kao resurs razvoja i napretka, a ne kao sredstvo podjela i nesporazuma.

Ministar Nović je ustvrdio da se u BiH kultura, sport i nauka mora izdići iznad sukobljavanja različitih političkih koncepata i na taj način se afirmirati. To može biti most povezivanja naroda u BiH, a i BiH sa svijetom, dodao je.

Najavio je da bi BiH uskoro mogla dobiti strategiju u oblasti  kulture, koja je dugo bila kamen spoticanja, a u završnoj je fazi izrada zakona o kulturnim dobrima.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab navela je da je kultura u BiH često bila korištena kao sredstvo razdvajanja i kamen spoticanja te je izrazila nadu da će danas potpisani dokument doprinijeti zbližavanju zajednica u našoj zemlji.

Ovaj dokument realizirat će tri spomenute UN-ove agencije u bliskoj saradnji s Ministarstvom civilnih poslova, entitetskim ministarstvima kulture i obrazovanja te drugim institucijama u ovoj oblasti.

Program će trajati tri godine, a finansiran je sredstvima Fonda Kraljevine Španije namijenjenog ostvarivanju Milenijskih razvojnih ciljeva u kulturi i razvoju.

(Fena)

Ostavite komentar »