Konkurs za stipendije iduće sedmice

11/04/2008 0

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) raspisaće naredne sedmice konkurs za dodjelu stipendija studentima druge i starijih godina studija iz budžeta Srpske, najavio je danas pomoćnik ministra za prosvjetu Miroslav Bobek.


On je na konfenrenciji za novinare rekao da je orjentaciono planirana dodjela 800 stipendija i istakao da će konačan broj korisnika ovog vida pomoći biti poznat tek nakon okončanja konkursa, kada bude utvrđeno koliko studenata zadovoljava propisane uslove.

Bobek je naglasio da je cilj da što više studenata dobije stipendiju, kao i da tačan iznos sredstava za te namjene zavisi od budžeta RS, kao i od broja studenata korisnika, te da je namjera da stipendije ubuduće budu veće od sadašnje koja iznosi 200 KM.

On je rekao da je usvojen novi Pravilnik o dodjeli stipendija, koji, osim opštih uslova, definiše i posebne, prema kojima su stipendisti razvrstani u četiri kategorije.

Prva kategorija su uspješni studenti, sa prosjekom od 8,5 i više, druga su oni iz izrazito nerazvijenih opština sa prosjekom 8 i više, a treća studenti posebnog socijalnog statusa /porodice poginulih boraca, porodice lošeg imovinskog stanja/.

Četvrtu kategoriju čine stipendije za studij u inostranstvu, gdje ti stipendisti moraju imati prosjek ocjena 9 i veći.

Bobek je naveo da je Pravilnikom predviđena i posebna kategorija, a to su studenti deficitarnih zanimanja, koja uključuje i prvu godinu studija, a kojima je predviđena besplatna nabavka udžbenika, kao i razmatranje mogućnosti da ime se plati određeni dio troškova studiranja.

(capital.ba)

Ostavite komentar »