Pečurke moguće rješenje za energetsku krizu

11/10/2008 0

Rješenje svjetskih energetskih problema možda leži u kineskim pečurkama, koje gaje i testiraju naučnici danske biotehnološke kompanije “Novozims”, kako bi našli onu koja može da pretvori nejestive dijelove kukuruza i šećerne trske u biogorivo.


To bi mogla da bude jeftinija alternativa benzinu, koja će istovremeno ućutkati glasove zabrinutih što svjetska glad za energentima dovodi do poskupljenja hrane širom planete.

U “Novozimu” – najvećem svetskom proizvođaču industrijskih enzima i mikroorganizama – kažu da će do rezultata doći do 2010, prenosie agencija Blumberg.

Gljivice poput pečurki i lišajeva proizvode enzime kako bi mogle da se hrane trulim deblima drveća i lišćem. Proizvođači biogoriva koriste proteine kako bi razbili složene ugljene hidrate iz biljnih ćelija na mešavinu šećera, sličnu supi, kojom kvasci mogu da se hrane.

U procesu sličnom proizvodnji piva, kvasci prerađuju mješavinu i proizvode etanol. Enzimi koji su trenutno dostupni na tržištu ne mogu da razgrade tvrđe dijelove biljaka dovoljno efikasno da bi proizvodnja etanola bila isplativa.

Ove godine su rekordno visoke cijene kukuruza i pšenice ugrozile vladinu podršku proizvodnji biogoriva, koja zavisi od subvencija, što je rezultovalo padom akcija proizvođača enzima. “Novozims” je između avgusta 2007. i aprila 2008. na berzi u Kopenhagenu izgubio gotovo polovinu svoje vrijednosti, dok je od početka godine pad akcija iznosio oko 30 odsto.

Otkrivanje odgovarajućih enzima predstavlja najveći problem u proizvodnji goriva iz izvora koji se ne koriste kao hrana, saopštila je u julu Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Izvršni direktor “Novozimsa” Sten Risgard je u nedavnom intervjuu izjavio da će ta kompanija 2012. godine raspolagati enzimima koji će biti komercijalno isplativi i procesom koji će omogućiti proizvodnju goriva za oko 2,50 dolara za galon.

Količina etanola koja se u svetu koristi u saobraćaju će u narednih deset godina porasti šest puta, na 12 odsto 2017, navodi se u izvještaju Agencije Ujedinjenih nacija za ishranu i poljoprivredu (FAO). Danski “Novozims” je prošle godine tržište snabdio polovinom potrebnih enzima za proizvodnju 33 milijarde litara bioetanola, od 62 milijarde, koliko je ukupno proizvedeno u svijetu.

(capital.ba)

Ostavite komentar »